Arkliena – kodėl italai ją valgo?

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

Gilės projektai

mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

    Arkliena – kodėl italai ją valgo?



    Nenustebkite, jei nuvykę į Italiją ir vaikščiodami jos gatvelėmis pamatysite mėsos parduotuvių, kurios specializuojasi ir parduoda įvairius gaminius iš arklienos. Nors daugeliui atvykėlių iš kitų šalių šios mėsos vartojimas veikiausiai atrodytų nepriimtinas, italams tai – tikras delikatesas.

    Šioje šalyje arkliena vertinama, nes yra kokybiška, sveika ir maistinga, o pagal skonį pozicionuojama kažkur tarp jautienos ir elnienos. Ji ypač rekomenduojama jauniems žmonėms ir tiems, kurie sveiksta po įvairių ligų. Arkliena yra liesa ir pasižymi dideliu geležies kiekiu bei baltymų gausa, aprūpina organizmą cinku, selenu, fosforu, vitaminais B6, B12.


    Norint geriau suprasti arklienos valgymo tradicijas, verta pasigilinti į istoriją. Žmonės ilgą laiką medžiojo laukinius arklius ir valgė jų mėsą, tai buvo svarbus baltymų šaltinis. Tiesa, kai maždaug prieš 4000–6000 metų arkliai buvo prijaukinti, žmogaus santykis su jais ėmė keistis. Vis dėlto, viduramžiais Europoje ir ypač Vokietijoje arkliena buvo valgoma, nes siejosi su pagoniškomis religinėmis praktikomis.

    732 metais įvyko netikėtumas – popiežius Europoje įvedė arklienos draudimą. Daugelis religijų apibrėžia, ko negalima valgyti, išskyrus krikščionybę, kurios išpažinėjams leidžiama valgyti tai, ką nori. Toks sprendimas buvo neįprastas ir vienintelis per visą šios religijos istoriją, iš dalies siekiant išnaikinti jau minėtus pagoniškus ritualus germanų tautose, tačiau taip pat ir dėl arabų keliamos grėsmės Rytuose, kurie efektyviai išnaudojo žirgus karyboje. Atsirado poreikis žirgus veisti ir auginti karybai, o ne maistui. Vis dėlto, arklienos valgymo tradicijos kai kuriose vietose išliko tvirtos.

    Pavyzdžiui, Veneto regionas Italijoje nuo seno laikomas populiariausia arklių veisimo vieta, vertinama dėl savo įgūdžių. Senovėje čia išauginami žirgai buvo perduodami Romos legionams ir žirgų lenktynėms. Bėgant metams, arkliena tapo ir tebėra svarbia Venecijos virtuvės dalimi. Taip pat ši mėsa niekada neišėjo iš mados Sardinijoje bei Sicilijoje, kur arklienos ir asilų mėsos dešros bei dešrelės parduodamos visur. Paduja – dar viena provincija, kurioje vertinama arkliena. Čia esančiame Lenjare vyksta „Festa del Cavallo“, kuriame viskas dedikuota arkliams, įskaitant ir dėmesį jų mėsai.

    Parengta pagal Finedininglovers.com.

    #arkliomėsa #arkliena #italai #Italijosvirtuvė #italijoskulinarinėstradicijos

    ATGAL

    PASIDALINTI

    Naujienlaiškis

    • Facebook vmgonline.lt
    • Instagram vmg_vilnius
    • YouTube vmg
    • LinkedIn vmg