top of page

Aliejai veiksmingi, tačiau lėtai įsisavinami

Parduotuvių lentynose daug skirtingų aliejaus rūšių. Kaip žinoti, kurį geriausia rinktis būtent Jums? Kaip išsirinkti tą, kuris bus ne tik nekenksmingas, bet ir naudingas? Kaip laikyti aliejų namuose, kad jis neprarastų savo naudingųjų medžiagų? Į visus šiuos klausimas bandėme surasti atsakymą šeštadienio laidoje ALFAS LIVE.

Alfas Ivanauskas kalbino „Aliejaus spaudimo bazė“ marketingo vadovę Moniką Balčiūnaitę-Spitznagel.

ALfas live, aliejus, juodgrūdės aliejus

Koks aliejus yra geriausias? Ir kaip jį išsirinkti?

Kiekvienas aliejus yra kažkuo ypatingas. Moliūgų sėklų aliejus rekomenduojamas gerti vaikams nuo kirminų arba vyrams prostatos vėžio profilaktikai. Kanapių aliejus tinka moterims, nes padeda reguliuoti hormonų veiklą. Migdolų aliejus naudojamas drėkinti kūną, kaukėms, skanus ant salotų, turi labai daug vitamino E. Jį geriant regeneruojamas kolagenas. Kiekvienas aliejus turi išskirtinį savo poveikį, reikėtų išsirinkti sau priimtiniausią ir jį gerti po vieną arbatinį šaukštą 20–30 minučių prieš valgį. Aliejų galite pilti ant salotų, tepti ant duonos. Labai skanus yra linų sėmenų arba margainių aliejus, nes labai švelnus, be to, valo kepenis. Rinkitės pagal tai, ko jums tuo metu labiausiai reikia.


Ką turėtume žinoti apie į madą ateinantį juodgrūdės aliejų?

Juodgrūdės aliejų pradėjo naudoti dar senovės Egipte, vėliau po truputį jis atėjo į rytų Aziją ir galiausiai atėjo pas mus į Europą. Šis aliejus dar kitaip vadinamas „vaistu nuo visko“. Jis išgaunamas šalto spaudimo būdu ir turi nuosėdų. Naudojamas sumažinti priešuždegiminius procesus, stiprina imuninę sistemą, o tai svarbu bendram organizmo būklės palaikymui. Taip pat jis yra puiki antiseptinė priemonė. Juodgrūdės aliejus šildo ir ramina, todėl jį galite naudoti masažams ar patepti skaudančius sąnarius, sumuštas vietas. Rekomenduojamas gydyti spuoguotą odą. Tinka sergantiesiems žarnyno ligomis. Pastebėta, kad gelbsti esant nemigai.

Šis aliejus turi labai daug naudingų savybių, bet reikia nepamiršti, kad jį, kaip, beje, ir visus kitus aliejus, reikėtų naudoti bent jau tris mėnesius po šaukštelį kiekvieną dieną, kad jaustumėte poveikį. Aliejai labai veiksmingi, tačiau lėtai įsisavinami.


Kaip laikyti aliejų virtuvėje, kad nesugestų?

Rafinuotas aliejus yra daug kam atsparus. Jį galite laikyti skaidriame butelyje, jis gali būti ir šalia viryklės, nes jis yra išvalytas ir chemiškai apdorotas. Galiojimas ilgas – iki pusantrų ar netgi dviejų metų. Tačiau šalto spaudimo aliejus, nerafinuotus, nefiltruotus geriausia laikyti šaldytuve, mažose talpose ir pasirūpinti, kad jie negautų daug deguonies, nepamiršti uždaryti buteliukų, nes reaguodami su deguonimi jie oksiduojasi. Nerafinuotų galiojimo laikas yra apie pusė metų.


Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page