top of page

Alfas pataria, su kuo braškę guldyti į vieną lėkštę

Braškės po Europą paplito maždaug prieš 300 metų, iš aistrą gyvenimui deklaruojančios Prancūzijos, tačiau, pavyzdžiui, Amerikos indėnai jas valgė dar gerokai anksčiau ir ne tik šviežias, bet ir įmaišydami į kukurūzų duoną.

Taip jau yra, kad braškės puikiai dera su keisčiausiais partneriais – ir su pipirais, ir su imbierais, ir su krevetėmis (neįprastų derinių receptus rasite čia).


Alfas dalinasi patarimais, kokius derinius eksperimentuodami galėtumėte išbandyti.

su kuo dera braškės, Alfo Ivanausko patarimai
Shutterstock.com nuotr.

1. Braškės + pieno produktai yra visiška klasika. Tinka su pienu, varške, kefyru, jogurtu, ledais, grietinėle, dauguma sūrių (mocarela, lietuvišku varškės sūriu, feta, ožkų sūriu ir pan.).


2. Braškė turi tam tikrų rūgščių ir eterinių aliejų, panašių į kitų vaisių rūgštis bei eterinius aliejus. Geriausias jos partner in crime yra ananasas, o taip pat kivis, apelsinas ir žemuogė.


3. Braškės turi rūgšties, todėl puikiai tinka su baltyminga vištiena, kalakutiena ir žuvimi, krevetėmis: ir grilinta, ir kepta, ir salotose. Naudokite braškę ir tartarui, ir salsai, ir pagardui ar padažui prie minėtų produktų gaminti.


4. Angliavandeniai taip pat yra geri braškių draugai. Derinkite jas su duonos gaminiais, blynais, makaronais, įvairiausiomis kruopomis ir pan. (Brusketos su surimio lazdelėmis ir braškėmis – receptą rasite čia)



5. Braškė šokolade – kiek banaloka partnerystė, gal net kiek išsikvėpusi, be intrigos. Bet ji yra tobula, o atgaivinti aistrą visada pavyks pasinaudojus prieskoniais. Pavyzdžiui, braškės, šokoladas ir pipirai. Braškės ir paprika. Kajeno pipirai. Kalendra. Išbandykite.


6. Braškės, prieskoniai ir prieskoninės žolelės labai papildo vienas kitą. Poruokite braškes su bazilikais, gvazdikėliais, mėtomis, vanile, cinamonu, laurų lapais, juodaisiais pipirais, šalavijais – gamindami padažus, pagardus ir virdami uogienes.


7. Braškės aromatą ir skonį labiausiai atskleidžia tada, kai yra šviežios arba vos vos pašildytos. Todėl braškių pyragas skaniausias ką tik iškeptas, braškių tyrė – ką tik sutrinta, todėl neatidėliokite valgymo malonumo, jeigu patiekale yra braškių. Virdamos braškės netenka daugelio eterinių aliejų, todėl uogienė nekvepia taip, kaip kvepia su cukrumi sutrintos ir užšaldytos braškės. Uogienės kvapus atgaivina įvairūs prieskoniai.



8. Kad ir kokį patiekalą – saldų ar sūrų, salotas ar žuvį, pyragus ar pienišką desertą gamintumėte, norėdami išryškinti braškės skonį ir aromatą, gardinkite patiekalą citrinos žievele.


9. Nepamirškite eksperimentuoti, tik prieš gamindami būtinai paragaukite šviežios braškės, nes ne visos jos vienodo skonio: vienos saldesnės, kitos rūgštesnės. Braškė yra unikali uoga: saldi, bet ne tokia saldi kaip trešnė, rūgštoka, bet ne tokia rūgšti kaip citrina, kvapni, bet ne tokia kvapni kaip žemuogė. Įvertinkite individualius uogos skirtumus ir parinkite labiausiai ją papildantį derinį.


Alfas Ivanauskas, patarimai, su kuo derinti braškę

Sėkmės ir skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page