top of page

Alfas Ivanauskas pasiryžęs pakeisti Lietuvos vaikų valgiaraščius

Suaugusiųjų Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenimis, antsvorio turinčių žmonių kasmet daugėja, o tai tiesiogiai veikia vaikų sveikatą, mat tinkamos mitybos principų nesilaikantys tėvai šiuos įpročius perduoda savo atžaloms.

ND7_4451

Dietologė Edita Gavelienė, Virtuvės mitų griovėjų vadovas Alfas Ivanauskas ir vaikų gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas (Eimanto Genio nuotr.)


Tokia statistika ir augantis su sveika mityba susijusių mitų skaičius paskatino „Virtuvės mitų griovėjus“ inicijuoti akciją „Mažiau cukraus, druskos, riebalų“, kuria Lietuvos maitinimo įstaigos raginamos pakoreguoti vaikams skirtus meniu.

„Mūsų tikslas – sukurti gražią iniciatyvą, kad patys restoranai norėtų kuo daugiau sveikesnių patiekalų pasiūlyti vaikams. Toliau organizuosime darbo grupes, seminarus tėvams ir vaikams, per kuriuos kalbėsime apie sveiką mitybą, ir griausime įvairius mitus“, – ketvirtadienį Vilniaus rotušėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis.

ND7_4462

Virtuvės mitų griovėjų sukurti sveiki ir skanūs batonėliai vaikams (Eimanto Genio nuotr.)


Visi šiai akcijai sukurti VMG receptai talpinami portale www.vmgonline.lt iš kur juos neatlygintinai galės pasiimti maitinimo įstaigos ir naudoti rengdami meniu vaikams.

Prie akcijos prisijungęs vienas geriausių šalyje vaikų gydytojų gastroenterologas Vaidotas Urbonas konferencijoje pabrėžė, kad gyvenime blogiausia yra pulti į kraštutinumus ir visiškai atsisakyti tam tikrų produktų, pavyzdžiui, mėsos. Gydytojo nuomone, pagrindinė šių laikų problema yra ne persivalgymas, o produktų išsirinkimas.

„Pirmiausia, reikia valgyti ekologišką maistą, o tada jau rinktis, ko nori jūsų organizmas. Labai svarbu atkreipti dėmesį į maisto pakuotes ir vengti plastmasės. Tyrimais įrodyta, kad iš pakuočių maistas perima tam tikras medžiagas, kurios paskui kaupiasi mūsų organizme. Net ir vandenį geriau gerti iš stiklinio butelio“, – pataria V. Urbonas.

ND7_4379

Konferencija vyko rotušėje, joje dalyvavo tėvai ir jų vaikai (Eimanto Genio nuotr.)


Tuo metu gydytoja dietologė Edita Gavelienė atkreipė dėmesį, kad valgymas šiuolaikiniame pasaulyje tampa pačia nereikšmingiausia žmonių darbotvarkės dalimi.

„Taupydami laiką, valgymui randame laiko vos vieną kartą per dieną. „Pagriebiau ir suvalgiau“, arba „prisėdau ir prisivalgiau“. Jauniems žmonėms dabar pasireiškia dar kitokia situacija. Neseniai į konsultaciją atėjo mergina, kurios sveikatos problemos prasidėjo nuo perėjimo prie taip įsivaizduojamos sveikos mitybos. Galiausiai žmogus pradėjo jausti kaltę valgydamas. O juk nevalgydamas negyvensi. Labai norėtųsi, kad maistas vėl ateitų pas mus, kad jis būtų šventė, o ne prievarta. Nėra sudėtinga per dieną skirti po 10 min. 3 kartus ir pavalgyti“, – kalbėjo gydytoja.

Naujausi įrašai

bottom of page