top of page

Aitriosios paprikos tokios galingos, kad net įkvėpė rokerius kurti muziką

Aitriosios paprikos (netaisyklingai vadinamos čili pipirais) yra kasdien valgomos ketvirtadalio pasaulio žmonijos, bet buvo visiškai nežinomos iki 1492 m., kol Kristupas Kolumbas išsiruošė ieškoti Naujojo Pasaulio. Kristupas ieškojo naujo prekybos kelio į Aziją ir turėjo parsivežti pilnus laivus juodųjų pipirų, kuriais tada buvo galima mokėti nuomą ir algą. Tačiau per klaidą vietoje pipirų jis parsivežė dar nematytų aitriųjų paprikų ir jas pristatė Europai.

Aitriosios paprikos Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje buvo auginamos jau 5 tūkst. metų prieš Kristų ir yra laikomos vienais pirmųjų žmonių prijaukintų augalų. Jos buvo naudojamos ne tik virtuvėje, bet ir medicinoje bei naikinant kenkėjus namuose. Didžiausia aitriųjų paprikų augintoja yra Meksika – ji užima net 90 proc. visos rinkos. Meksikoje auga daugiau nei 140 aitriųjų paprikų rūšių ir jų vis daugėja, nes šio aitriosios paprikos skonio ir spalvos ypatybes lemia dirvožemis, temperatūra ir apskritai oras.

Dažnai manoma, kad antrasis aitriosios paprikos kąsnis yra aštresnis, nes juo į burną patenka ir sėklų, bet tai nėra tiesa. Ugnį burnoje uždega ne sėklos, o šalia jų esantis minkštimas. Aštriausia paprikos vieta yra šalia stiebo, nes čia yra didžiausia dirginančių komponentų koncentracija. Įdomu tai, kad aitriosioms paprikoms jautrūs tik žinduoliai, jos visiškai neveikia paukščių. Kuo daugiau vabzdžių turinčioje aplinkoje auga šių paprikų, tuo jos aštresnės, nes aštrumą sukeliančios medžiagos slopina vabzdžių pernešamų bakterijų dauginimąsi ir taip paaštrina papriką.

Taip pat aitriosios paprikos savo kiekiu pasaulyje nusileidžia tik druskai. Šios paprikos turi netgi daugiau vitamino C nei bet kokia kita daržovė. Trinidad scorpion yra aštriausia pasaulyje aitrioji paprika, išvesta Australijoje. Ji pretenduoja būti įtraukta į Gineso rekordų knygą, nors yra tokia aštri, kad jos neįmanoma valgyti. Dėl tokios paprikos ugnies ir energijos grupės „Red Hot Chili Peppers“ lyderis Johny Kiedis ir pripažino pasirinkęs tokį grupės pavadinimą.

Naujausi įrašai

bottom of page