top of page

„Agnės duonelės“ istorija: vietoje advokatės krėslo – duonos krosnis


Vos prieš keletą mėnesių Vilniuje, Perkūnkiemyje įsikūrusią kepyklėlę „Agnės duonelė“ jau pamilo rajono gyventojai, o kai kas įsigyti duonos, sausainių ir įvairių užtepėlių į ją atvyksta iš tolimiausių sostinės kampelių. „Jei kas seniau būtų pasakęs, jog ateityje turėsiu savo kepyklėlę, tuo nė už ką nebūčiau patikėjusi“, – šypsosi jos įkūrėja Agnė Dzeranova.



Konfliktas dėl duonos: be jos nevalgo net cepelinų!

Pabaigusi studijas – Mykolo Romerio universitete įgijo teisės bakalaurą – Agnė įsidarbino advokato padėjėja, planavo tapti advokate. Tačiau netrukus ištekėjo – vyrą Alaną, profesionalų sportininką, tuo metu pakvietė žaisti Danijos „Sisu CPH“ komanda, ir sutuoktiniai persikraustė į Kopenahagą. Agnei komandos savininkas, taip pat turėjęs reklaminės atributikos verslą, pasiūlė vadybininkės darbą.

Po poros metų Agnė pastojo ir gimdyti bei auginti vaiką užsispyrė būtent Lietuvoje. Šeima netrukus grįžo į Vilnių, jiems gimė sūnus, o dabar augina jau trijulę – turi dar dvi dukras. Sūnui šiemet suėjo 10 metų – beveik tiek laiko šeima nebeperka duonos – Agnė ją kepa pati.

„Mano, amžiną jam atilsį, tėtis buvo didelis duonos mėgėjas – be jos nevalgydavo nieko, net cepelinų. Likimas pašmaikštavo ir vyrą taip pat skyrė tokį patį. Gimus pirmajam vaikui ji išvyko pasišvečiuoti pas mamą, vyrui paliko visokio maisto, tačiau duonos tą kartą nupirkti pamiršo. „Tuo metu kone kilo konfliktas – kaip tokį jam svarbų produktą pamiršau. Iš mamos tada atsivežiau jos keptos duonos, taip pat – ir raugo jai gaminti, duoną įteikiau vyrui kaip dovaną kartu su atvirute, ant kurios užrašiau, jog duonos mūsų namuose nuo šiol niekuomet nebetruks“, – prisiminė Agnė.



Lemtingas sprendimas – per dvi valandas

Taip moteris pradėjo pati kepti duoną, eksperimentavo su įvairiais receptais, jos paragavę ėmė prašyti ir draugai, draugų draugai, pamažu ėmė kreiptis net nepažįstami žmonės. „Namų orkaitės ėmė nebeužtekti, supratau, kad reikia ieškoti patalpų ir atidaryti kepyklą“, – sakė Agnė. Deja, patalpų paieška užtruko net keletą metų. Taip pat šiek tiek trukdė baimė, nepasitikėjimas savimi. Jų atsikratyti Agnei padėjo Verslių mamų akademijos kursai, į kuriuos pateko pernai. „Šie kursai suteikė daug verslo žinių ir labai įkvėpė!”, – entuziastingai kalbėjo A.Dzeranova.

Tinkamas kepyklai patalpas rado tik šiemet. „Jų norėjo ir kažkas kitas, turėjome apsipręsti per porą valandų! – sakė ji. – Buvo daug streso, bet labai džiaugiamės pagaliau įsikūrę.“


Duonai kepti – mamos prieš 10 metų įduotas raugas

Šviežia duona kepykloje kepama penkis kartus per savaitę – kiekvieną rytą, išskyrus sekmadienį ir pirmadienį. Jos įsigyti galima ne tik kepyklėlėje – norintiesiems ji pristatoma į namus ar biurą. Vairuotojo darbą dažnai atlieka šiuo metu sporto treneriu dirbantis Alanas. Šaltuoju metų laiku duona bei kiti gaminiai siunčiami ir į kitus miestus per paštomatų sistemą.

Šiuo metu kepama aštuonių rūšių duona. Penkios – su raugu: ruginė, tradicinė (su sėklomis), tradicinė (su sėklomis) be cukraus, su vaisiais, su vaisiais ir riešutais – jos kepamos su tuo pačiu kadaise iš mamos gautu raugu. Trys duonos rūšys – keto, baltyminė bei grikių-bolivinės balandos yra gaminamos be raugo, jos taip pat yra be glitimo. Šventėms kepama ir netradicinės formos duona – Kalėdoms – eglutės, šv. Valentino dienai – širdelės formos, įvairioms progoms galima užsisakyti nedidelių keksiukus primenančių duonelių. O lauktuvėms į užsienį žmonės mėgsta įsigyti „Agnės duonelės“ kepinių, dailiai įvyniotų į drobę.

Kepykloje taip pat siūloma duonos traškučių, sausainių, užtepėlių, humuso, prieskoninio sviesto (yra tradicinis ir veganiškas variantai), alyvuogių, riešutų sviesto, pusryčių dribsnių. Pagal užsakymą gaminami žaliavalgiški tortai ir pyragaičiai. Desertų asortimentas netrukus bus gausiai papildytas, atsiras netgi keletas keto desertų, visą vasarą kepyklėlė taip pat prekiaus veganiškais naminiais ledais.



Kuo maistingiau

Visi „Agnės duonelės“ gaminiai gaminami pagal šeimos mitybos principą – kiekvienas patiekalas – nesvarbu, ar tai būtų užkandis, ar desertas, turi būti sveikas, pripildytas vertingų medžiagų. „Mūsų gaminiai turi daug baltymų, gerųjų angliavandenių, gerųjų riebalų, skaidulų“, – sakė kepyklėlės įkūrėja. Sėklos duonai mirkomos ir daiginamos, kepant akylai stebima temperatūra, kad nesusidarytų kancerogenai, avinžirniai humusui verdami garuose. „Norime, kad naudojami produktai išlaikytų kuo daugiau maistingųjų medžiagų“, – aiškino pašnekovė. Žaliavas atsirenka itin kruopščiai, ką įmanoma, stengiasi pirkti iš vietinių ūkininkų.


Kur veda širdies balsas?

„Nors ką tik įsikūrėme, jau svajojame apie plėtrą – ieškome parnerių, kurie norėtų prekiauti mūsų produkcija, o ateityje taip pat norėtume nedidukės kavinės centre – ji prekiautų mūsų gaminiais, tačiau įvairių desertų būtų galima suvalgyti ir vietoje“, – atskleidė Agnė.

Su kokiais sunkumais susiduria? „Viskas sklandu, tik nesu labai griežta vadovė – dėl to kartais sunku; ir labai nemėgstu skaičiuoti, o dabar matematikos labai daug“, – juokėsi moteris. Šiuo metu komandoje – tik keli darbuotojai. „Geri santykiai ir pozityvi atmosfera man labai svarbūs – kritiką vienas kitam išsakome atvirai, tačiau labai mandagiai“, – atskleidė ji. O apie konkurenciją prisipažįsta negalvojanti. „Tiesą sakant, kepyklėlę atidariau visiškai to neapsvarsčiusi, nepadariusi jokių rinkos tyrimų – tiesiog širdies balso vedina“, – sakė A. Dzeranova. Nors karantino metu užsakymų buvo stipriai sumažėję, dabar kepyklėlės darbas pamažu atsistato į vietą.




„Agnės duonelės“ gaminių galima įsigyti ir kiekvieną šeštadienį prie prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ Vilniuje vykstančiame Veganų turgelyje.


Evelinos Michalovskytės nuotraukos


Naujausi įrašai

bottom of page