top of page

Agnė Grigaliūnienė: „Šalta silkė su šilta duona – tobulas derinys“

Agnė Grigaliūnienė Kalėdas ima švęsti jau nuo gruodžio pradžios, o viską užbaigia legenda tapusiu kalėdinius vakarėliu draugams. Kokiam šventiniam maistui ji teikia pirmenybę?


alfo-kalėdos

Ar tau svarbus šventinis laukimas? Mūsų Kalėdos, kurias vadiname vaikų Kalėdomis, prasideda nuo pirmojo gruodžio savaitgalio, kai su draugais, šeima puošiame eglutę ir vaišinamės tuo, ką visi atgabena į suneštinį balių. Taip darome, berods, jau penkerius metus.

Ar prisidedi prie šventinės maisto gaminimo ruošos? Nors laikomės tradicijos Kūčias valgyti pas močiutę, visi stengiamės pas ją atsivežti kažkokį šventinį patiekalą. Šiais metais tai bus silkė „pataluose“, į kuriuos sukloju morkytes, silkės gabaliukus, obuolius, burokėlius. Šiek tiek nusižengiu taisyklėms Kūčių vakarą nevalgyti majonezo ir tuos „patalus“ plonu jo sluoksneliu prikloju, bet tik šiek tiek.


silke Verdu-ir-kepu-Final-8[6]

Kokie dar patiekalai su silke keliauja ant šventinio stalo? Silkė su grybais ir silkė su džiovintais vaisiais.

Su kuo jūsų šeima valgo silkę – su bulvėmis ar duona? Su lengvai pakepinta grūdėtąja juoda duonele. Kartais tą duonelę dar ištrinu žalėsiais. Šalta silkė su šilta duona puikiai dera.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Populiariausias šventinis gėrimas pagal Agnę Grigaliūnienę yra… Mano mama verda spanguolinį kisielių, kuris puikiai dera su šventiniais patiekalais.

Be kokio patiekalo neįsivaizduoji Kūčių vakaro? Be skaidrių mamos virtų „barštelių“. Ilgai verdamas labai stiprus sultinys, vėliau jis „uždažomas“ daržovėmis, jos nukošiamos ir sultinys lieka skaidrus. Jame plaukioti lieka tik truputėlis grybų. O valgomas sultinys su pyragėliais, gardintais aguonomis ar grybais.


Vilkešerio „ceviche“ su mangais

O ką manai apie eksperimentus šventinėje virtuvėje? Man labai patinka tradicinis šventinis stalas – tiek Kūčių, tiek Kalėdų. Eksperimentai gerai, bet tie įdomūs, netikėti patiekalai turėtų sudaryti tik mažą vaišių procentą. Vienas–du netikėtumai ant stalo.

Kaip švenčiate Kalėdas? Vaikai nuo pat ryto bėga prie Kalėdų eglutės ir randa prie savo batų padėtas dovanas. Tada geriame kavą su saldėsiais ir pamažu ruošiamės išvykai pas mano vyro tėvus, kur laukia pietūs. Tradiciškai valgome keptą žąsį su bulvėmis ir troškintais kopūstais. Taip, gana riebu, bet labai skanu. Ir, žinoma, Kalėdas vainikuoja vakarėlis, kurį ruošiame draugams jau daugiau nei dešimt metų. Į jį, kaip sako mano mama, susirenka „didžiausi Vilniaus bepročiai“.

Naujausi įrašai

bottom of page