AŠ Ikona vmgonline

A. Užkalnis pataria restoranams

Sveiki, mano vardas Andrius Užkalnis ir aš esu maisto kritikas portale „Laukinės Žąsys“. Portalą pats sukūriau ir jau ketverius metus jame rašau apie Lietuvos restoranus. Daugiausia, žinoma, Vilniaus, nes 90 % viso kulinarinio veiksmo vyksta būtent sostinėje.

Man dažnai sako: „Tu kritikuoji, bet niekada nepasakai, kaip geriau padaryti.“ Visada atsakau: „Jūs teisūs. Man neįdomu patarimus dalinti, man smagiau kritikuoti.“

Tačiau pagalvojau: „O jeigu? O jei aš parinksiu kelis sostinės restoranus, kurie ir dabar yra labai geri, ir duosiu kiekvienam jų po vieną patarimą, kad būtų dar geresni?“

„St. Hubertus“, Vokiečių g. 24

Vienas sostinės restoranų, poeto Arūno Oželio kūrinys, kurį jis kūrė širdimi, o ne skaičiuotuvu. Restoranas išskirtinis, tačiau kas praneš, kad čia yra geriausi mieste kepsniai ir didžiausias dėmesys jautienai bei žvėrienai? Padarykite tai ir džiaukitės eilėmis prie durų. Žinomumo.

„Dine“, Gedimino pr. 35

Po keisto restorano „Time“, kuris buvo atidarytas biudžetiniame viešbutyje, baisioje gatvėje prie stoties, tačiau ruošė nuostabų maistą ir leido iškelti galvas šefui Egidijui Lapinskui ir someljė grandui Arminui Darasevičiui, jie atidarė šį restoraną Vilniaus centre. Restorane rafinuota, net kiek ironiška, aplinka ir apgalvotas valgiaraštis, siūlantis nuostabų derinimą su vynais. Tačiau reikia, labai reikia, kokio nors patiekalo, kurį įsimintų visi ir dėl kurio eitų čia taip, kaip eina į „Neringą“ (Gedimino pr. 23) dėl Kijevo kotletų. Sugalvokite, kas tai bus. Firminio patiekalo.

„St.Valentino“, Vilniaus g. 47/18

Italų restoranas yra oazė to dalyko, kuris vadinamas oldskūlu. Nors greičiau tai ne italų restoranas, o Anglijos arba Amerikos itališkos temos interpretavimas. Restoranas turi solidžią nuolatinę klientūrą, o per pusryčius tampa susirinkimo vieta tiems, kas viską sprendžia gyvenime. Palikite viską taip, kaip yra, ir pridėkite dar: po miestą vaikšto šimtai žmonių, kurie jau gali sau leisti „St. Valentino“ ir jiems jis patiks, bet jie nežino, kad čia – ir jiems. Naujo valgiaraščio ir naujų klientų.

„Jurgis ir Drakonas“, Verkių g. 29 ir Pylimo g. 22D

Jūsų picos – geriausios mieste ir taip, turbūt, bus dar bent metus ar dvejus. Bet kodėl baldai tokie, kaip greitojo maisto restorane? Pavalgei ir varai lauk, užleidi vietą kitiems? Nepatinka. Pas Jus ateina publika, pasiruošusi išleisti nemažus pinigus. Parduokite jiems geresnio vyno bei alaus (niekur neparašyta, kad jis būtinai turi būti lietuviškas) ir tegul sėdi ir pratinasi išleisti daugiau pinigų. Jaukumo ir patogumo.

„Amatininkai“, Didžioji g. 19

Daug žmonių apie šią vietą žino tik tiek, kad jie dirba savaitgaliais iki 7 val. ryto, o likusiomis dienomis – iki penktos. Užsieniečiai ją myli, nes „Amatininkai“ atitinka tai, ko jie tikisi iš liaudiškos Šiaurės Europos šalies virtuvės, bet tarp vietinių yra daugiau įpročio, o ne meilės. Padarykite jiems įspūdį: išrinkite porą patiekalų, kurie visus priblokš, ir sužibėsite kaip Senamiesčio deimantas. Naujo pasididžiavimo.

„Šiaurės Jūra“, Šeimos aikštė 3, Verkių g. 29, „Ogmios miestas“

Iki šiol lietuviai valgydavo daugiau gėlavandenes žuvis ir galvojo apie žuvies patiekalus kaip apie pasirinkimą tiems, kas negali sau leisti mėsos. Elegantiškas, neseniai atidarytas jūrinių žuvų restoranas jau sunkiai beužsakomas savaitgaliui. Viskas gerai, bet pakeiskite vynų meniu: pilstomi per paprasti ir per pigūs, todėl kokybė nuvilia. Kai patiekalas kainuoja 16 eurų, trys eurai už taurę vyno yra per pigu. Peržiūrėti vynų meniu.

„St. Germain“, Literatų g. 9

Vienas jaukiausių Vilniaus restoranų su subtilia prancūzų virtuve. Vasarą pastato lauke staliukus ir švenčia, apdainuoja gyvenimą nuostabioje Senamiesčio vietoje. Bet ateina šaltasis metų laikas ir juos beveik visi užmiršta. Iki kito pavasario. To nesinorėtų, nes jie verti daugiau. Jie neturi žiemą atrodyti taip, lyg užsidarė iki kitų metų. Dekite deglus, uždekite šviesas, kraukite laužus. Būkite ištisų metų restoranas. Prisiminti, kad Lietuvoje būna ir žiema.

„Lakštingala“, M. K. Čiurlionio g. 104, Vingio parkas

Juokauju. Tai nėra geras restoranas. Jiems niekas nepadės. Ši groteskiška vieta, jau daug metų veikianti didžiausiame sostinės parke, dabar sulaukia ne tik žmonių, kurie parke neturi kur daugiau nueiti, bet ir smalsuolių, kurie nori pamatyti, kaip atrodo blogiausias restoranas Lietuvoje, o gal ir planetoje. Užvakarykštis kibinas iš prekybos centro pradeda atrodyti kaip, palyginti, geras pasiūlymas. Didelės spynos ant durų.

#dramaburger #andriusužkalnis #dine #Jurgisirdrakonas #kritika #patarimai #Lakštingala #StHubertus #StGermain #maistas #vilnius #restoranai #Amatininkai #StValentino

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg