9 „Verdu ir kepu“ druskos panaudojimo būdai
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

9 „Verdu ir kepu“ druskos panaudojimo būdai

„Dviejų tėvų – saulės ir jūros – vaikas.“ Taip apie druską atsiliepė Pitagoras. Jei atverstumėme simbolių žodyną ties žodžiu „druska“, pamatytumėme, kad druska simbolizuoja beveik viską: nuo turtų iki gero patarimo, o druską aprašantis skyrius užima ne vieną puslapį. Didžiausias gėris ir didžiausias blogis, didžiausias draugas ir akimirksniu didžiausias priešas – juk dažnai taip būna. Kas ji tokia – druska? Dar taip neseniai ji buvo vadinama baltąja mirtimi. Bet ir šiuo atveju reikėtų pasikliauti senovės gydytojų išmintimi – viskas priklauso nuo dozės. Be druskos žmogaus organizmas negali funkcionuoti, o druskos perdozavęs žmogus gali mirti (70 kg sveriančio žmogaus organizmas nebegali įveikti 250 g grynos druskos).

  1. Druska – puikus pagalbininkas prižiūrint dantis: veikia priešuždegiminiai, mažina paburkimus, dantenų kraujavimą, jas stiprina, dezinfekuoja. Jei yra tokių problemų, skalaukite burną sūdytu vandeniu: 1 šaukštelį druskos ištirpinkite 1 stiklinėje vandens. Šis skalavimas sustiprins dantis ir dantenas, be to, skalavimas druska – puiki profilaktinė priemonė nuo burnos ir gerklės ligų.

  2. Druska galima užgesinti gaisrą keptuvėje. Per didelė liepsna? Per daug riebalų? Ir keptuvė staiga užsiplieskia. Padės ramybė ir druskos pakelis, kurį reikia išberti ant liepsnos.

  3. Druska – tai puikus konservantas. Dar neseniai sūdymas buvo vienintelis būdas ilgesnį laiką laikyti produktus. Jis buvo naudojamas nuo neatmenamų laikų. Mėsos arba žuvies sūdymo tradicijos išliko ir yra puoselėjamos iki šiol ir Lietuvoje.

  4. Druska mielinę tešlą padaro elastingesnę, nes keičia miltų glitimo struktūrą. Jei druskos trūksta, tešla būna klampi, minkšta, sunkiai formuojasi.

  5. Druska lėtina mielių arba raugo fermentaciją. Gaminant mielinę arba tešlą su raugu druska lėtina fermentaciją ir neleidžia tešlai peraugti.

  6. Naikina raudonojo vyno dėmes. Šviežias raudonojo vyno dėmes patartina užberti gausiu druskos sluoksniu, trumpam palikti, o po to skalbti įprastai. Dėmės išnyks.

  7. Kepant mažiau taškysis riebalai, jei pirmiausiai įkaitintus riebalus pasūdysite. Išbandyta. Pakaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus arba įdėkite sviesto ir, kai riebalai įkais, užberkite žiupsnį druskos, stengdamiesi ją paskleisti po visą keptuvę. Po kelių sekundžių dėkite kepti numatytus produktus – riebalai taškysis žymiai mažiau.

  8. Skonis – galima drąsiai teigti, kad druska yra pagrindinis prieskonis gaminant maistą. Tinkamas sūraus, rūgštaus ir saldaus balansas – nuostabaus skonio garantas. Bet druska ne tik suteikia, bet ir pabrėžia skonį.

  9. Kepimas druskoje padeda išsaugoti žuvies, vištienos sultingumą. Maždaug pusantro kilogramo druskos sumaišykite su mėgstamais prieskoniais ir vienu baltymu, šiuo mišiniu iš visų pusių apklokite viščiuką arba žuvį ir kepkite.

Daugiau receptų ir patarimų rasite žurnale „Verdu ir kepu“!


#buitis #elžbietamonkevič #gaminimas #panaudojimobūdai #druska #patarimai #kulinarija #valymas #sveikata #verduirkepu #namųūkis

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg