top of page

7 maisto produktai, skatinantys įdegį

Po tikrai ilgos žiemos vasaros norisi labiau negu bet ko kito. Kartu su geru oru ir saule siekiame žvaliai jaustis ir puikiai atrodyti. Vienas iš vasaros išvaizdos atributų – įdegis, kurį, kol dar saulė džiugina tik kelias dienas, galima įgyti tik soliariumuose. Tačiau nenatūralių deginimosi būdų dermatologai nerekomenduoja, taigi, ką daryti, jei norime greičiau įdegti? Atsakymas paprastas: valgyti. Ir valgyti ne bet ką, o tam tikrus produktus, kurie savo savybėmis privers odą spindėti taip, tarsi po saulės vonių.

1. MORKOS

Šios ryškiaspalvės gražuolės daržovės savyje yra sukaupusios tiek betakaroteno, kad, valgomos žalios, gali priversti net ir balčiausią odą panašėti į morkos. Juokas juokais, tačiau morkos paskatina odą rusti greičiau ir daro tai net ir be saulės pagalbos. Todėl jei norite spindėti vasarišku įdegiu jau gegužę ir dar puikiai matyti savo įdegį (mat morkos gerina ir regėjimą), vietoje užkandžio pavakariams šiandien rinkitės tarkuotas morkas, pagardintas šlakeliu alyvuogių aliejaus. O jei vienos žalios morkos skamba nuobodžiai, pabandykite jas pakepinti – patiks net vaikams!

Valerijos Stonytės nuotr.


2. ŠPINATAI

Atrodo, nėra dalyko, kam ši superdaržovė nepadėtų: gerina imuninę sistemą ir širdies veiklą, papildo organizmą beveik visais reikiamais vitaminais ir skatina įdegį. Špinatuose esantis vitaminas A taip pat apsaugo jūsų plakus nuo žalingų saulės spindulių ir palaiko jų gyvybingumą, tad juos valgydami spindėsite iš visų pusių. Prieš keliaudami į gamtą užkąskite salotų su lašiša bei špinatais – sveiką auksinį įdegį garantuojame.

3. SŪRIS

Sūrio mėgėjai, laikykitės! Pasirodo, sūris nėra toks blogas produktas, kaip dažnai kalbama. Žinoma, kaip ir visų produktų, taip ir sūrį reikėtų valgyti su saiku. Natūraliai fermentuotas sūris turi seleno – cheminės medžiagos, kuri apsaugo ne tik nuo nudegimų saulėje, bet ir skatina įdegį bei mažina odos senėjimo procesus deginantis. Norint įdegti greičiau, galima valgyti visus sūrius, tačiau geriausiai veikia baltieji sūriai, populiariausi jų: mocarela, rikota, feta, maskarponė. Jei nenorite sūrio valgyti vieno paties, paragaukite sumuštinių su pomidorais, baklažanais ir mocarela.

4. POMIDORAI

Kad jau rekomendavome sumuštinius su mocarela ir pomidorais, turėtume papasakoti ir apie pomidorų įtaką odos spalvai. Kaip ir morkose, šiose ryškiose ir sultingose daržovėse gausu betakaroteno, kuris veikia tarsi stebuklingas įdegio kremas, suteikiantis odai auksinį žvilgesį. Pomidoruose esantys antioksidantai organizme naikina laisvuosius radikalus, kurie skatina raukšlių susidarymą. Jūsų oda žvilgės ne tik vasariškai, bet ir jaunatviškai.


5. MANGAI

Šie saldūs egzotiniai vaisiai yra ne tik vitaminų kupinas desertas – tai visapusiškas jūsų odos draugas. Manguose yra daugiau vitamino A negu bet kuriuose kituose vaisiuose, o jis skatina įdegį ir palaiko odos grožį ir elastingumą. Mangai yra naudojami net ir kosmetikos gamybai, tačiau kaip ir iš išorės, taip ir iš vidaus jie puikiai valo odą ir užkerta kelią porų užsikimšimui, spuogelių ar inkštirų susidarymui. Be to, kad ir ką suvalgysite, mangai paskatins virškinimą, tad ne tik jausitės lengvi ir energingi, bet taip ir atrodysite. Salotos su mangais ir saulėgrąžų daigais padės pasiekti tokį rezultatą žymiai greičiau.

6. KIAUŠINIAI

Kiaušiniai yra vienas puikiausių baltymų ir vitamino A šaltinių, tačiau norint greičiau ir gražiau įdegti rekomenduojama valgyti daugiau trynių. Kadangi baltymuose esantis proteinas skirtas energijai palaikyti, o tryniai – įdegiui paskatinti, kiaušiniai šiltuoju metų laiku turėtų atsirasti ant jūsų pusryčių stalo bene kasdien. Norint geriausio efekto, rekomenduojama valgyti kietai virtus kiaušinius, tačiau jei tokie pusryčiai nevilioja, galima rinktis kvietinių kruopų košę su kiaušiniais ir šparagais. Tai – nerealus energijos užtaisas!

Valerijos Stonytės nuotr.


7. ALYVUOGIŲ ALIEJUS

„Extra virgin“ alyvuogių aliejus vasaros metu turėtų būti nuolatinis jūsų draugas ne tik virtuvėje, bet ir besideginant. Kodėl? Mat tiek iš vidaus, tiek iš išorės jis skatina gražesnį įdegį. Alyvuogių aliejuje esantys mineralai puikiai drėkina odą, tad nebus jokio pavojaus nusvilti saulėje. Jis padės greičiau įdegti ir apsaugos nuo gręsiančių pavojų. Vis tik derėtų vien alyvuogių aliejumi deginantis nepasikliauti ir šiek tiek pasideginus juo, dar papildomai išsitepti kremu nuo saulės. Na, o iš vidaus alyvuogių aliejus papildys organizmą reikiamais mineralais, kad oda žvilgėtų ir atrodytų sveika.

Naujausi įrašai

bottom of page