top of page

7 klausimai virtuvės šefui Rokui Galvonui: „Svarbiausias virtuvėje – laikrodis“

Rokas Galvonas – jaunas, charizmatiškas, pilna galva idėjų ir nuolat užsiėmęs virtuvės šefas, juokauja, kad net namų neturi, nes... miega savo restoranuose: jų turi jau penkis! Gali būti, kad nuo šiol turės dar vieną miegamąjį – studiją, kurioje filmuojama netrukus pasirodysianti nauja kulinarinė laida „Verdu ir kepu“!



1. Ką būtina paragauti bent kartą gyvenime ir kodėl?

Tikro kaimiško natūralaus maisto. Pavyzdžiui, močiutė kaime augina vištas, kurios deda kiaušinius. Tai va to, tikros vištos padėto ir močiutės išvirto ar pakepto kiaušinio, labai svarbu paragauti bent kartą gyvenime.


2. Kokį geriausią patarimą esi gavęs iš kitų šefų ar tiesiog mokydamasis kulinarijos paslapčių?

Man kaip šefui svarbiausia pamoka buvo tokia, kad šefas negali blaškytis. Jis turi žinoti, ko nori, ką ir kodėl daro. Jis turi aiškiai matyti savo tikslą ir ryžtingai jo link eiti. Antra pamoka – prisiimk atsakomybę. Tu esi atsakingas virtuvėje, net jei klaida yra ne tavo.

3. Svarbiausias įrankis virtuvėje?

Laikrodis. Nekenčiu vėluoti. Visko būna gyvenime, bet virtuvėje vėluoti nekenčiu. O ir gaminant laikas turi didelės įtakos patiekalo kokybei.

4. Ką daryti padauginus druskos arba čili pipirų?

Yra toks močiučių triukas, kurį žino ir šefai profesionalai. Persūdytą sriubą galima gelbėti įpylus vos vos paprasto arba baltojo vyno acto. Arba įdėti šaukštą cukraus – tai irgi subalansuoja skonius.

Padauginus aštrių prieskonių, kiek sudėtingiau. Pagelbėti gali citrinos sultys ir citrinos žievelė. Jeigu tai patiekalas, į kurį galima įpilti pieno, tai pienas gali pagelbėti. Pavyzdžiui, pernelyg aštriai pamarinuotą mėsą pamerkus į pieną aštrumas šiek tiek neutralizuojasi.


5. Trys produktai, kurie visada yra Tavo šaldytuve? Aš neturiu savo šaldytuvo, nes neturiu savo namų, nes gyvenu visuose trijuose savo restoranuose. Vieną naktį miegu viename, kitą – kitame.

Pusryčiams visada valgau avokadą ir košę, bet košės šaldytuve niekas nelaiko, tiesa? Esu smaližius, todėl mano šaldytuve visada yra kažko saldaus: torto, ledų, pyragėlių ir pan.

6. Skaniausias prisiminimas iš vaikystės? Mano močiutė visą gyvenimą kepė šakočius ir tikrą ruginę duoną. Duoną kepdavo kaimiškame malkomis kūrenamame pečiuje. Man jos duona ir bulka yra kažkas tokio.

7. Slaptas talentas arba jeigu nebūtum virtuvės šefas, kuo būtum?

Esu barbė devyndarbė. Visą gyvenimą mylėjau gyvūnus ir augalus. Turėjau savo šiltnamį, daržą. Gaminau žalvarinius papuošalus – išmokė dėdė, iš molio dirbau dirbinius visokius. Tai štai tokie mano vaikystės versliukai. Galėčiau tuo užsiimti ir dabar.

Bet visą gyvenimą svajojau turėti savo restoraną ir kulinarinę laidą. Beveik viskas išsipildė!



Ačiū už pokalbį!




Asmeninio archyvo nuotraukos

Naujausi įrašai

bottom of page