top of page

6 priežastys sakyti TAIP burokėlių sultims: padės ne tik figūrai ir kepenims

Ilgą laiką ūkiška ir ne itin rafinuota daržove laikytas burokėlis (tiek jo šaknis, tiek lapai) dabar išgyvena atgimimą. Ir ne tik dėl pasaulinių virtuvės šefų požiūrio į sultingą ir netikėtus derinius leidžiantį išgauti burokėlio saldumą ar viliojančią daržovės spalvą. Mokslininkai tikina, kad skonio privalumams nenusileidžia burokėlio sveikatingosios savybės. Norėdami atversti švarų gyvenimo lapą, tiesiog privalome save palepinti burokėlių sulčių terapija.

TARSI TEKĖTŲ TIESIAI Į KRAUJĄ Kai mūsų seneliai sakydavo, kad burokėliai „gerina kraują“, buvo teisūs. Nustatyta, kad burokėlis (jame apstu geležies) efektyviai padidina hemoglobino kiekį kraujyje ir yra tikras išsigelbėjimas tiems, kurie skundžiasi mažakraujyste, po žiemos jaučiasi silpni ir išsekę. Net nedidelis kiekis sulčių veiks žvalinančiai ir padovanos malonų jausmą, kad rūpinatės savimi.

ORGANIZMO ŠLUOTA Burokėlių sultys pasižymi ypatinga galia valyti kepenis, tulžies pūslę ir kraują. Taigi, vakarėlių mylėtojai ir tie, kurie tam tikrą laiką praktikavo ne itin sveiką gyvenimo būdą, pradėti naują etapą galėtų būtent tradicija dieną pagardinti stikline burokėlių sulčių. Maža to, burokėliai prisideda ir prie laisvųjų radikalų šalinimo iš organizmo, o tai – jau puiki vėžinių susirgimų prevencija. Tikima, kad šios daržovės sultys prisideda prie medžiagų apykaitos spartinimo ir virškinimo gerinimo, žarnyno mikrofloros atkūrimo.


verdu kepu sportas

SPORTUI IR LIEKNĖJIMUI Eksperimentai su sportininkais parodė, kad burokėlių sultys veikia tarsi dopingas. Tiksliau, suteikia energijos pliūpsnį ir leidžia 16 proc. prailginti įprastą treniruotę. Vadinasi, toks gėrimas idealiai tiks tiems, kurie daug, dažnai ir intensyviai sportuoja, juo labiau kad medžiagos, esančios burokėliuose, taip pat teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę. Nepamirškime ir tų, kuriems itin sunku prisiversti pradėti pildyti pavasarinius pažadus daugiau judėti. Pabandykite rytą pradėti burokėlių sulčių stikline ir nerukus pajausite, kad ji veikia tarsi pozityvus spyris stotis nuo kėdės ir pagaliau veikti.

ŠIRDIS PADĖKOS Pasirodo, burokėlių šakniavaisiuose slypi pigmentiniai antioksidantai, galintys apsaugoti net nuo insulto. Be to, tyrimais įrodyta – stiklinė burokėlių sulčių vos per kelias valandas gali padėti natūraliai sumažinti kraujospūdį. Taip nutinka dėl didelio burokėliuose esančio nitratų kiekio – šie atpalaiduoja kraujagysles, jas praplečia ir pagreitina kraujo tekėjimą. Tačiau moksliškai įvardytas burokėlių poveikis kraujospūdžiui verčia imtis atsargumo priemonių. Žmonėms, geriantiems vaistus nuo hipertenzijos, prieš pradedant burokėlių sulčių programą verta pasikonsultuoti su gydytoju.


burokai

TVIRTAM IMUNITETUI Nustatyta, kad burokėlių sultys prisideda prie imuniteto stiprinimo (juose begalė vitamino C), užkerta kelią ligoms ir padeda gydyti įvairaus tipo uždegimus. Todėl nenustebkite, jei po burokėlių sulčių programos nuolat čiaudintys ir negaluojantys darbo kolegos ims jūsų klausinėti atsparumo ligoms priežasties.

AISTRINGOMS NAKTIMS Neįtikėtina, bet burokėliai gali būti drąsiai priskiriami prie afrodiziakų. Tuo šventai tikėjo senovės romėnai, gėrę burokėlių sultis tuomet, kai norėdavo pagerinti savo libido būklę. Atsižvelgiant į naujausius tyrimus, burokėlių sultys iš tiesų suteikia daugiau energijos ir pajėgumo lovoje, gali padidinti lytinį potraukį, be to, burokėliuose yra mikroelemento boro, turinčio įtakos lytinei sveikatai.

KAIP GERTI? Tai, kad burokėliai tokie įvairiapusiškai veiksmingi, taip pat reiškia, kad su šiomis sultimis reikia elgtis protingai. Vartokite sultis su saiku – stiklinės ar pusės stiklinės ritualą tęskite ne ištisus mėnesius, o iki 10 dienų. Turėkite omenyje, kad burokėlių sultis verta gerti tik praėjus 2–3 valandoms nuo išspaudimo (geriausia, jei tik išspaustos sultys savo eilės į jūsų skrandį lauks šaldytuve) – taip suirs kraujo krešumą skatinantys junginiai. Burokėlių sulčių terapijos lai atsisako tie ir tos, kurie turi bėdų su skrandžiu ar inkstais, kurių itin žemas kraujo spaudimas.

Paruošta pagal portalų www.naturallivingideas.com ir www.naturalhealth365.com medžiagą.

Naujausi įrašai

bottom of page