top of page

5 kramtomosios gumos pavojai, priversiantys ją tuojau pat išspjauti

Turbūt šiuo metu kažkur jūsų kišenėje ar rankinėje mėtosi kramtomosios gumos pakuotė. Gumą kramtote norėdami užmaskuoti blogą burnos kvapą ar pravalyti dantis po pietų. Saldžią kramtomąją gumą perkate vaikams kaip saldumyną, jie džiaugsmingai pučia gumos burbulus. Tačiau ar bent nujaučiate, kokie pavojai slypi tame mažame kramtomosios gumos gabalėlyje? Ir tai – toli gražu ne vien cukrus: pavojus kyla tiek jūsų skrandžio, tiek žandikaulio sveikatai.

1. Dirbtiniai saldikliai pavojingesni už cukrų

Kramtomoji guma, kad ir kokio mėtos gaivumo ją pasirinksite, vis tiek bus saldinta. Ir, deja, cukrus nėra pats blogiausias saldiklis. Vienas iš pavojingiausių dirbtinių saldiklių yra aspartamas. Organizmas į jį reaguoja taip, tarsi būtų apnuodytas, tačiau to simptomai ir padariniai pasirodo tik vėliau. Aspartamas yra tiesiogiai susijęs ne tik su nutukimu, bet ir su vėžiu, net smegenų augliais ir vaikų apsigimimais.

Kitas ne ką mažiau pavojingas saldiklis vadinamas sukraloze arba splenda. Šis saldiklis buvo patvirtintas sveikatos asociacijų atsižvelgus vos į porą paviršutiniškai atliktų tyrimų. Vėlesni tyrimai ir bandymai su gyvūnais rodo, kad sukralozė sukelia mažakraujystę, nevaisingumą, inkstų tinimą. Nėščioms moterims šis saldiklis itin pavojingas – gali sukelti persileidimą.

Šios ligos pasireiškia dažniausiai po ilgo dirbtinių saldiklių vartojimo, tačiau yra ligų, kurios pasireiškia iš karto. Tai – dantų ligos. Kramtydami gumą, saldintą cukrumi, tiesiogine to žodžio prasme maudote savo dantis cukruje. Tačiau dirbtiniai saldikliai dantis veikia dar blogiau nei cukrus: dantų emalį ardo labai mažas kiekis dirbtinių saldiklių. Nuo jų dantys greičiau genda ir pasidaro itin jautrūs.

2. Virškinamojo trakto sutrikimai – gumos kramtymo pasekmė

Jei dažnai po pietų jaučiatės išsipūtę, tai greičiau ne sriuboje buvusių pupelių padarinys, o po pietų sukramtytos gumos. Kramtydami gumą nuryjate papildomą kiekį oro, dėl to pilvas atrodo tarsi balionas. Šis papildomai organizme atsiradęs oras laikui bėgant iš kūno pasišalina, tačiau kiti kramtymo be rijimo sukelti padariniai – ne. Kramtydami įspėjame virškinimo sistemą, kad ten greitai atsidurs maistas, todėl yra išskiriami skysčiai, aktyvuojasi visi virškinimo fermentai, nors ir nėra ko virškinti. Dėl to sutrinka visa virškinimo veikla, organizmas, pasiruošęs naujam darbui, pamiršta, kad ką tik suvalgėte tos pupelių sriubos bei kotletą ir puola „gaudyti“ naujo maisto, nors iš tikro tai – tik burnos ertmės nepalikusi guma. Tokio virškinimo veiklos sutrikimo padariniai – skrandžio skausmai, pilvo pūtimas, lėtas virškinimas, mieguistumas, griaužiantis rėmuo. Žinoma, nuriję gumą savo skrandžiui taip pat nepagelbėsite. Tai nėra natūralus produktas.

3. Žandikaulio problemos ir kramtymo sutrikimai

Kad ir kaip siaubingai tai skambėtų, gumos kramtymas yra tiesiogiai susijęs su žandikaulio problemomis, jo dislokacija ir netinkamu sakandžiu. Ypač pavojinga duoti kramtyti gumą vaikams, kuriems dar nėra iki galo išdygę dantys – tai gali suformuoti netinkamą žandikaulio sakandį. Specialistų teigimu, vaikams gumą kramtyti galima tik nuo maždaug 4 metų.

Jei turite žandikaulio problemų, jo sąnario sutrikimų, griežiate dantimis naktį ar / ir dienos metu, gydytojai jums jau turbūt yra patarę atsisakyti gumos kramtymo. Jei įtariate, kad jūsų žandikaulio sąnarys nėra visiškai sveikas, meskite gumos kramtymo įprotį ir apsilankykite pas odontologą.

4. Norint išvengti užkandžiavimo, guma nepadės

Dažnas, pajutęs pilve kirbantį norą suvalgyti ko nors nesveiko, čiumpa gabalėlį gumos vien tam, kad kažkuo užkištų burną. Juokas juokais, tačiau tai paprastai sukelia persivalgymą vėliau. Pajutus bent menkiausią norą valgyti nesveiką maistą, suvalgykite kelis riešutus ar vaisių, tačiau nekvieskite į pagalbą gumos. Atlikti tyrimai rodo, kad išspjovus gumą žmogus nepuls valgyti salotų, greičiau griebs picos gabalėlį, bulvių traškučių ar sausainių. Taip yra dėl to, kad mėtinė guma vaisius ir daržoves apkartina, o saldi guma priverčia užsimanyti ko nors dar saldesnio. Štai kodėl pakramtę gumos dažniau persivalgome. Geriau, išgirdę skrandį šaukiantis nesveikų užkandžių, suvalgykite gabalėlį juodojo šokolado: ir skrandis, ir kūno linijos jums padėkos.

5. Kas atsitiks nurijus gabalėlį gumos?

Pasak mitų, nuryta guma skrandyje išbūna apie 7 metus, kol yra suvirškinama, pradeda skrandyje pūstis tarsi burbulas. Kiti sako, kad ji užstringa žarnose, dėl to gali stipriai sutrikti žarnyno veikla. Mitai tegu lieka mitais, tačiau tai, kad skrandis gumos negali suvirškinti, yra 100 % tiesa. Guma yra pagaminta iš vaško, dervos, riebalų, emulsiklių ir dar kitų medžiagų, pridedant skonio stipriklių ir saldiklių. Šių dalykų organizmas nevirškina. Tad kas atsitinka su netyčia nurytu gumos gabalėliu?

Nurijus gumą, skrandis ją šiek tiek apvirškina, t. y. suvirškina tas sudėtines gumos dalis, kurias gali. Nesuvirškinta gumos dalis patenka į žarnas ir nors yra lipni jų nesuklijuoja. Taigi guma jau po poros dienų pasišalina iš jūsų skrandžio. Vis dėlto, yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kada prastos kokybės guma ir didelis jos kiekis „užklijavo“ skrandį – tai dažniau gali nutikti vaikams, kurių skrandžių diametras mažesnis nei suaugusiųjų. Net jei tai ir pasitaiko retai, gumos nuryti vis tik nerekomenduojama: ilgai virškindamas gumą ir galvodamas, ką su ja daryti, skrandis apsunksta, gali sulėtėti ir visa virškinimo veikla.

Parengta pagal Dr. Mercola

Naujausi įrašai

bottom of page