top of page

5 faktai apie rabarbarus: daržovė, prilygusi auksui



Dažniausiai rabarbarus įsivaizduojame kaip desertų ingredientą, tačiau jie puikiai tinka ir troškinimui bei konservavimui. Reikėtų įsidėmėti tai, kad jų sezonas prasideda maždaug balandžio pabaigoje ir baigiasi per Jonines. Kai kur jau galima įsigyti šviežiausių rabarbarų. Rinkdamiesi dėmesį atkreipkite į rabarbarų spalvą ir traškumą – jie turėtų būti ploni, traškūs ir rausvi. Įsigiję stenkitės juos sunaudoti per dvi dienas, nes vėliau suminkštės ir nebus tinkami vartoti.

5 faktai apie rabarbarus:

  1. Iš 500 g rabarbarų išeina trys puodeliai pjaustytų ir du puodeliai virtų rabarbarų. Šis patarimas naudingas tiems, kurie ketina ruošti patiekalus iš rabarbarų pagal receptus.

  2. Anksčiau rabarbaras buvo naudojamas kaip vaistas. Kinijoje medicininiais tikslais augalas pradėtas auginti labai seniai. Tam tikru metu rabarbarai buvo itin vertingi – tuometinė kaina sulyginama net su aukso.

  3. Kai kurie šaltiniai nurodo, jog net ir „žalią“ rabarbarą galima naudoti maisto gaminimui. Jis įvardijamas kaip spanguolių pakaitalas. O įprastinio raudonojo rabarbaro ir braškių derinys ypač liaupsinamas.

  4. Rabarbarų lapai yra nuodingi. Nesvarbu, kokie traškūs ar švieži jie jums gali pasirodyti, juos visada privaloma atskirti nuo stiebo.

  5. Anglų kalboje rabarbaras vadinamas „rhubarb“. Šis žodis anglų kalboje turi dar vieną reikšmę – vaidai, užsiplieskęs ginčas.

Rabarbarus galite valgyti neapdorotus, nebūtina jų lupti, tačiau, kaip ir kitas daržoves, prieš vartodami nuplaukite. Rabarbarai turi daug naudingų savybių, padeda reguliuoti apetitą, yra prisotinti vitaminų C, K, taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip geležis, kalcis, fosforas ir magnis. Dėl šio elemento rabarbarai ypač naudingi sportuojantiems ar besilaikantiems dietos.


Naujausi įrašai

bottom of page