top of page

2019-ųjų maisto „trendai“: ar spėjame su mada?



Paskutinis vasaros mėnuo reiškia ne tik atostogų sezono pabaigą, bet ir tai, kad šių metų ratas jau beveik apsisuko: iki naujo starto lieka vos keli mėnesiai. Neverta dėl to krimstis, bet visada įdomu pračekinti planus ir ketinimus: ar išbandėte, nuveikėte, patyrėte, išragavote viską, kas buvo užplanuota?

Metų pradžioje maisto madų ir tendencijų planuotojai skelbė savo įžvalgas, kurlink suks maisto pasaulis. Pateikiame jums dešimt 2019-iesiems būdingų tendencijų, o išvadas apie tai, esate ant bangos ar jos dar nepavijote, darykite patys. Kita vertus, gaudyti bangą niekada ne vėlu. Gal paragauti vabzdžio ir įtraukti šį baltymų šaltinį į savo valgiaraštį dar neišdrįsite, bet visa kita kodėl gi ne?

1 Filipinų virtuvė

Pernai pasaulis „valgė“ Pietų Ameriką, Meksiką ir Braziliją, o šiemet žvilgsnius ir šaukštus nukreipė į Filipinus. Salos pietryčių Ramiajame vandenyne gyventojai mėgsta actą, druską, česnakus ir cukrų, tarpusavyje derina saldžius, rūgščius ir sūrius skonius. Svarbiausias produktas ir visų patiekalų ingredientas – ryžiai. Filipinų virtuvė turtinga vaisių, lapinių daržovių ir būtinai – kokosų skonio. Paprastai rimtas maistas čia gaminamas dviem būdais – mėsa ar žuvis tiekiama troškinta specialiame padaže iš sojos, acto, česnako (šis patiekalas vadinamas adobo) arba troškinama kokosų piene. Filipiniečių dėka šiemet itin madingos papajos, drakono, gvajavos, pasifloros ir stambiojo duonmedžio vaisiai. Beje, pastarieji yra populiari mėsos alternatyva, kepama ant grotelių.




2 Veganiškas meniu

Kol kas tai nesustabdoma: vis daugiau žmonių atsisako mėsos ir gyvulinės kilmės produktų. Net ir tie, kurie nėra nei veganai, nei vegetarai, linkę valgyti mažiau mėsos. Maitinimo įstaigos nuo gatvės maisto tiekėjų iki aukščiausio lygio restoranų, neišvengiamai į tai reaguoja koreguodami valgiaraščius: juose vis daugiau dėmesio skiriama tofu „burgeriams“, morkų ir burokėlių tartarams ir kitiems augaliniu pagrindu gaminamiems patiekalams. Fine dining restoranai jau siūlo modernų prancūzišką išskirtinai vegetarišką meniu, o kai kurie net ketina tapti visiškai vegetariški iki 2020 ųjų.




3 Nevalgomi tampa valgomi

Šiemet tai, kas iki šiol buvo nevalgoma, tapo valgoma. Švelnaus dėmesio sulaukė visi bjauriukai, t. y. negražios, neprekinės išvaizdos vaisiai ir daržovės. „Zero waste“ ir „Išgelbėk maistą“ judėjimų dėka jie dabar keliauja ne į šiukšliadėžes, o į valgytojų lėkštes: iš kreivų, neūžaugų daržovių gaminami sveikuoliški traškučiai, įvairios užtepėlės, plakami žalieji kokteiliai, iš citrusinių vaisių likučių gaminami naminiai limonadai ir t. t.

Iš užkulisių, šabakštynų ir apleistų pavėsių ant kulinarijos podiumų keliauja augalai, kurių anksčiau tarsi nematydavome piktžolės, kerpės, neregėtos jūržolės.



4 Gėrimai be alkoholio

Kaip ir kava be kofeino, taip šampanas, alus, vynas be alkoholio yra milenialsų kartos išskirtinis bruožas. Saviapgaulė, teikianti pasitenkinimą. Maitinimo įstaigos ne pataikauja, o išmaniai prisitaiko: jeigu anksčiau picos rinkinyje būdavo nemokamas alus, šiandien siūlomos sultys arba naminis limonadas. Nealkoholinių kokteilių meniu jau senokai pralenkė alkoholinių pasiūlą.



5 „Rum and coca cola”

Prisimenate bugi vugi dainuojančias „Andrew sisters”? Hipsterių kartai ši daina visai į temą, nes romas stiprus iš cukranendrių spirito gaminamas gėrimas grįžta su visais savo vintažiniais skoniais ir poskoniais, geriamas grynas ir maišomas į kokteilius. Ypač vertinamas naminis, brandintas ąžuolo statinėse brandintas. Mados klyksmas Karibų jūros regiono salose gaminamas romas.

6 Ledai stiprių nervų gurmanams

Vaniliniai, bananiniai, šokoladiniai tai ledų klasika. Pistacijų, kavos, obuolių pyrago, paprikų ir bazilikų skonio skamba vis dar įdomiai, bet jau nebemadinga. Šių metų tendencija ekstremalūs skoniai, tokie, kai išgirdus ledų pavadinimą, nutirpsta pirštų galiukai, nes reikia drąsos juos ragauti. Smulkūs ledų gamintojai orientuojasi į stiprių nervų gurmanus ir siūlo, pavyzdžiui, kraujo skonio ledų su cinamonu ir pipirais, kiaulienos pyrago skonio su skrudintomis šoninės juostelėmis, klevų sirupu ir obuolių padažu. Ant bangos ir ledai, kurių pagrindas avokado minkštimas, humusas, tahinis ir pan.



7 Fermentuotas maistas ir gėrimai

Maisto tendencijų prognozuotojai kiek ironizuodami pastebi, kad šiais laikais trendu gali tapti bet kas, kas pripažįstama sveiku maistu arba… yra tiesiog skanu. Raugintus pieno gėrimus ištiko pirmasis likimas: pasukas, išrūgas, kefyrus ir kumysus dauguma žmonių geria kiek raukydamiesi, bet jausdamiesi pakiliai, nes žino, kokį gerą darbą žarnynui daro gyvos bakterijos. Išrūgos, šalutinis sūrio ir varškės gamybos produktas, apskritai turbūt pirmą kartą išgyvena tokį triumfą aukščiausio lygio restoranų šefai kaip tik neišvaizdžias išrūgas, o ne grietinėlę vis dažniau renkasi gamindami padažus, glaistus ir kitas įmantrybes. Klesti kombučia iš Kinijos kilęs fermentuotas arbatos grybo gėrimas, kimči – tradicinis korėjietiškas valgis, gaminamas iš fermentuotų daržovių, lietuviški rauginti kopūstai, agurkai, burokėliai, morkos ir kiti rauginti dalykėliai.




8 Paslėptos daržovės

Sveikos mitybos mados kirminas pagraužia ir tuos, kurie neva numoja į ją ranka ir sako, kad gyvenimas yra vienas ir mažytis, todėl neverta varžytis: čiupk picos arba torto gabaliuką. Tačiau tiesa ta, kad net ir gyvenimo hedonistai mielai sumažintų ar net visai atsisakytų tuščių angliavandenių ir padidintų daržovių kiekį mityboje, jeigu tik… galėtų neatsisakyti savo skanaus gyvenimo. Maisto gamintojai į tai reaguoja: prekyboje jau yra daržovių pagrindu pagamintų picos papločių, pudingų, kuriuose cukrus keičiamas vaisių arba daržovių tyre ir t.t. Paslėptų daržovių kategorijai neabejotinai galima priskirti ir maistą, kuris nėra tai, kas jis atrodo. Pavyzdžiui, mėsainis, kuris iš tikrųjų yra daržovainis, bet nei išvaizda, nei skonis to neišduoda. Trumpai tariant, šiemet ant bangos nevalgių vaikų mamoms būdingas išradingumas, kai brokolis ar špinatai slepiami blyneliuose, makaronuose, bulvių košėje.



9 Ožkos mėsa

Kad yra ožka, žinome visi. Bet kad yra ožkiena ir ji yra valgoma – retas kuris. Tiksliau, žinome, bet retas kuris girdėjome, kad kas nors ją valgytų. Gana populiari Rytuose ir Azijoje, ožkos mėsa vis dar nepopuliari Vakaruose, nors visiškai be reikalo, nes yra ne tokia riebi ir mažiau kaloringa nei paukštiena, jautiena ar kiauliena. Atrasti ir pripažinti ožkos mėsą – toks yra vienas 2019 metų iššūkių.


10 Užkandžiai kišenėje

Portalas globalfoodforums.com teigia, kad į madą grįžta nešiojami užkandžiai. Tai sveiki, kokybiški, pageidautina, vietos gamintojų gaminami kokybiško sūrio rutuliukai, lazdelės, vytintos mėsos juostelės, pilno grūdo krekeriai, pertepti sūriu ar riešutų sviestu, ekologiškų ūkių riešutai ir džiovinti vaisiai. Akivaizdu, kad vėl madinga turėti ką užkrimsti kišenėje!




Naujausi įrašai

bottom of page