top of page

13 auksinių Elžbietos patarimų, kaip susitvarkyti šaldytuvą

Šaldytuvas, galima sakyti, yra virtuvės širdis, todėl labai svarbu juo tinkamai rūpintis.

Rūpestis bus neefektyvus, jeigu nebus švaros, tvarkos ir produktus laikysime netinkamai.

Žurnalo „Verdu ir kepu" redaktorė Elžbieta dalijasi širdelę puoselėjančiais patarimais.


1. Šaldytuvas mėgsta švarą. Šaldytuvą geriausiai valyti karštu vandeniu, muilu arba soda. Visus paviršius pirmiausia plauname šiltu, muiluotu vandeniu, po to nuskalaujame. Naudojant chemines priemones, reikia itin kruopščiai skalauti apdorotus paviršius.


2. Kruopščiai nusausinkite visus drėgnus paviršius, geriausiai tai padaryti popieriniais rankšluosčiais. Drėgmė sudaro palankias sąlygas bakterijų dauginimuisi.

3. Šaldytuvą valykite ne rečiau, nei kartą į 34 savaites, šaldiklį atitirpinkite pagal situaciją, bet ne rečiau nei 2 kartus per metus.


4. Ypač kruopščiai reikia valyti visas rankenas, lentynas, stalčius ir kitus maisto produktų saugojimo skyrius, durelių tarpines.


5. Labai svarbu: termiškai apdorotus produktus laikome atskirai nuo žalių arba tų, kurie bus valgomi be papildomo termiško apdorojimo.


6. Mėsa, žuvis, pieno produktai geriau išsilaiko sausesnėje erdvėje, tuo tarpu daržovėms reikėtų aukštesnio drėgmės lygio.


7. Žalią mėsą, žuvį, paukštieną laikome sandariai supakuotus, geriausiai žemiausiose lentynose, kad netyčia nepatektų šių produktų sulčių ant kitų produktų.


8. Šviežius žalumynus laikome įvynioję į drėgną popierinį rankšluostį, bet, jei jūsų šaldytuvas turi specialų stalčių žalumynams – tiesiog įmerkite į jį žoleles.


9. Durelėse laikomi padažai, pagardai ir produktai, kurie gali būti laikomi ne tik šaldytuve, sultys, vanduo. Nelaikykite durelėse kiaušinių ir pieno produktų.


10. Viršutinėse lentynose laikykite gėrimus, pagamintus patiekalai, jogurtus, rūkytus, vytintus mėsos gaminius, rūkytas, sūdytas žuvis. Vidurinės lentynos skirtos kiaušiniams, pieno produktams, sūriams, pagamintiems patiekalams. Apatinės lentynos žaliai mėsai, žuviai, jūrų gėrybėms.


11. Stalčiuose laikomos daržovės, vaisiai.


12. Tolimuosiuose šaldytuvo kampeliuose mėgsta slėptis visokiausi produktai, tad šaldytuvo kampus reikia peržiūrėti kuo dažniau.


13. Ne visos daržovės ir vaisiai mėgsta būti šaldytuve. Šaltai laikomi; burokėliai, morkos, salierai, porai, agurkai, paprikos, baklažanai, šparaginės pupelės, žirneliai, smidrai, brokoliai, žiediniai kopūstai, kaliaropės, špinatai, rūgštynės, burokėlių lapkočiai, lapiniai kopūstai, kininiai kopūstai, pekininiai kopūstai, įvairios salotų rūšys, uogos. Šaldytuve nelaikomi: pomidorai, obuoliai, kriaušės, svogūnai, bulvių, tropiniai ir subtropiniai vaisiai.


Sėkmės!

Naujausi įrašai

bottom of page