top of page

10 kepimo ant grilio mitų

Barbekiu užkalbėtoju ir hedonizmo evangelistu save vadinantis Craig Goldwyn savo naująją knygą „Meathead: The Science of Great Barbecue and Grilling“ skiria dar didesnių grilio paslapčių narpliojimui. Tačiau, anot knygos autoriaus, prieš pradedant kepti svarbiausia yra sugriauti grilių supančius mitus.


Unsplash.com nuotr.

1. Grilio temperatūrą galima nuspėti palaikius ranką virš kepamų gėrybių.

Pabandykite keisti rankos aukštį. Ar tai reiškia, kad tuo pačiu metu keičiasi ir grilio temperatūra? Tikrai ne.


2. Įkaitinkite grilių iki aukščiausios temperatūros ir tuomet išdėliokite mėsą.

Įkaitintas grilius – tai apsvilusi ir perdžiūvusi mėsa. Nepraraskite grilio temperatūros kontrolės ir anglis sužerkite į vieną grilio pusę, taip pasilikdami tuščios erdvės artėjančios nelaimės atveju. Plonus mėsos gabalėlius kepkite iš lėto ir po truputį kylant temperatūrai.


3. Kepama mėsa savyje sulaiko visas sultis.

Kaitinama mėsa netenka savo skysčių ir niekas negali sustabdyti šio proceso. Girdite tylų šnypštimą? Tai – mėsą paliekantis vanduo.




4. Marinatas įsiskverbia į mėsą ir ją suminkština.

Marinatas gali padengti ir įsiskverbti tik į storo mėsos gabalo paviršių. Mėsa, kurioje yra daug vandens, savyje neturi vietos, kur galėtų sutalpinti dar daugiau skysčių. Druska, reaguodama su vandeniu, tikrai pridės jūsų kepamai mėsai sūrumo, bet mėsa niekuomet nebus persmelkta stambių česnakų ir pipirų molekulių. Netgi į per naktį laikytą mėsą marinatas įsiskverbia vos 3 mm.


5. Rožinės spalvos sultys, bėgančios iš kepsnio, yra kraujas.

Mėsos sultys – tai vanduo su jame susimaišiusiu baltymu mioglobinu, kurio niekuomet nerasime kraujyje. Jei tai būtų kraujas, jis turėtų krešėti ir būti toks pat tamsus kaip tekantis mūsų gyslomis.


6. Prieš kepdami vištieną virkite ją tiek, kiek reikės tam, kad iš jos bėgančios sultys taptų skaidrios.

Prisiminkite viršuje paminėtą mėsos sulčių sudėtį. Verdant mioglobinas pakeičia savo struktūrą ir praranda rožinę spalvą. Kokioje temperatūroje mioglobinas netenka savo spalvos? Į šį klausimą negalima atsakyti. Tai lemia raumenų pH, skerdimo metu gyvulio patirtas stresas ir oras. Mėsos sultys rožinės išlieka dar ilgą laiką po to, kai mėsa būna pasterizuota. Spalva nėra patikimas mėsos kepimo faktorius, svarbiausia yra temperatūra.


7. Žvilgčiojimas nėra kepimas.

Dauguma mano, kad žvilgčiodami ar nuimdami grilio dangtį automatiškai turės prailginti kepimo laiką, bet taip nėra. Nuimdami dangtį iš tikrųjų drastiškai sumažinate kepimo temperatūrą, bet tai neturi didelio poveikio mėsos paviršiui, o tuo labiau jos vidui.



8. Kuo daugiau dūmų, tuo geriau.

Tiesa turėtų skambėti priešingai. Baltus dūmus sukelia rusenanti mediena, kuriai trūksta deguonies. Mėlynus dūmus – kūrenamos anglys. Mėlyni dūmai maistą paverčia skanesniu.


9. Kuo aukštesnis yra grilio BTU reitingas, tuo jis yra karštesnis.

BTU („British Therman Units“) reitingas, parodantis, kiek grilius išskiria šilumos, neturi nieko bendro su grilio karštumu. Kuo aukštesnis BTU reitingas, tuo daugiau kuro sunaudos grilius.


10. Patepkite grilio groteles aliejumi ir taip apsaugosite maistą nuo prikepimo.

Kartais tai veikia, kartais ne. Tai priklauso nuo grotelių temperatūros. Jeigu aliejumi patepsite pernelyg įkaitusias groteles, aliejus pradės rūkti, o grotelės – anglėti.


Sėkmės ir skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page