top of page

10 000 metų senumo augalas vietą atranda ir šiuolaikinėje virtuvėje

„Kanapė – itin universalus, nelepus ir daugelyje pasaulio šalių augantis augalas. Maistui naudojamos visos jo dalys“, – sako kanapių augintoja bei prekės ženklo „CannaMama“ įkūrėja Viltė Adomavičiūtė. Interjero dizainere ketinusi tapti mergina kanapėmis susidomėjo ir karjeros kryptį pakeitė dėl netikėtos mamos ligos.


Unsplash.com nuotr.

Viltė nuo mažens domėjosi architektūra bei interjeru, o baigusi mokyklą įstojo studijuoti į Vilniaus dailės akademiją. Tačiau po poros metų nutarė padaryti pertrauką ir išvyko keliauti – mergina kiaurai išnaršė visą Pietų Ameriką, buvo ilgiau apsistojusi Kolumbijoje, Gvatemaloje, Peru – metus trukti turėjusi kelionė išsitęsė iki aštuonerių, ir būtų dar tęsusis, jei ne pablogėjusi mamos sveikatos būklė – sulaukusi liūdno tėvo skambučio Viltė susikrovė lagaminus ir jau po kelių dienų skrido į Lietuvą. Gydytojų prognozės buvo pesimistiškos, tačiau šeima su jomis nenorėjo taikytis – ėmė ieškoti alternatyvių gydymo būdų, o sužinoję apie kanabinoidų naudą iš vieno ūkininko nusipirko kanapių ir pabandė patys juos išgauti. Mama ėmė taisytis jau po keletos dienų, o po maždaug pusmečio liga pasitraukė.

„Buvome tokie laimingi, kad iškart apsisprendėme mano prosenelio sklype Zarasų rajone pradėti auginti kanapes“, – sakė Viltė.


Viltė Adomavičiūtė

Pirmosios Lietuvoje kanapių žiedų sultys

Kanapes Viltės šeima pradėjo auginti prieš ketverius metus, yra gavusi ekologiško ūkio sertifikatą, o prekės ženklas „CannaMama“, taip pavadintas mamos garbei, gyvuoja jau trejetą metų. „CannaMama“ asortimentas – itin platus, tai ir lukštentos, ir nelukštentos kanapių sėklos, kanapių baltymai, aliejus, lapų ir jų žiedų arbata, prieskonių mišiniai su lapais ir žiedais, kosmetinės priemonės – įvairūs kremai, balzamai, šampūnas, dušo želė, odos šveitikliai, maisto papildai naminiams gyvūnams ir t.t.

Viltė pati pirmoji šalyje ėmė naudoti dar vieną kanapių produktą – lėtaeige sulčiaspaude spaustas kanapių žiedų sultis. Jas galima gerti norint sustiprinti organizmą, taip pat jos itin tinka dėti į įvairius konditerinius gaminius. Renginiuose aplankius „CannaMama“ stendą galima paragauti pyragų, keksiukų, netgi „Tinginio“ su kanapių sultimis, o karštą dieną niekas nelieka abejingas su šiomis sultimis pagamintiems veganiškiems ledams. Mergina taip pat siūlo su kanapių žiedų sultimis pagamintų žaliavalgiškų desertų.


Kanapių pieno šaltibarščiai

Įtraukė visą šeimą

Į verslą įsitraukė visa šeima: Viltės sesuo, brolis, mama, net tėvas, ligi šiol dirbęs mediku, išėjo iš darbo ir pasišventė naujai veiklai.

„Šiuo metu naudojame tik lapus, žiedus bei sėklas, tačiau ateityje norėtume panaudoti visą augalą. Kanapių stiebai pasaulyje naudojami audinių, popieriaus, kuro ir statybiniams briketams gaminti, šaknys – medicininiams preparatams nuo sąnarių skausmo. Žodžiu, žmogui naudos gali duoti visos šio augalo dalys“, – šypsojosi Viltė.

Žinoma, plačiausiai kanapė naudojama virtuvėje. Šis augalas – itin maistingas. Pavyzdžiui – nedidelėje saujalėje kanapių sėklų yra pusė paros normos magnio. Kanapių sėklose yra net 36 proc. baltymų – iš 20 reikalingų aminorūgščių kanapė turi net 18 – tiek neturi joks kitas mūsų platumose augantis augalas. Jose taip pat gausu vitaminų A, D, E, B grupės vitaminų, geležies, kalcio, fosforo, cinko, skaidulų. Tačiau labai svarbu kanapių sėklų nekepinti (kaitinimui netinka ir kanapių aliejus).


Kanapių žiedų ledai

Duoną su sviesto ir kanapėlis mėgo ir senovės lietuviai

Nuo seno Lietuvoje kapanių sėklas dėdavo ant duonos su sviestu, berdavo ant košių viršaus, trindavo su druska ir naudodavo kaip pagardą. Iš kanapių sėklų taip pat galima gaminti pieno produktų alternatyvas: pieną, jogurtą, sūrį, taip pat sumalti į chalvą. Viltė sakė, jog mėgsta jas valgyti ir vienas – kaip traškų užkandį, ar užsibarstyti ant įvairių salotų.

Labai naudingos sveikatai ir kanapių lapų bei žiedų arbatos – ši žaliava turi daug vitaminų A, C, geležies ir kalcio, o kanapių sultys pasižymi itin dideliu chlorofilo kiekiu. Nauja mada Lietuvoje – kanapių arbatą ar sultis maišyti su kombuča (fermentuotu juodosios arba žaliosios arbatos gėrimu). Kadangi kanapių žiedų sultys – gan aitraus skonio, jas galima maišyti ir su įvairiomis sultimis. Ypač pasiteisinę variantai, pasak Viltės, - mišiniai su obuolių, svarainių, juodųjų serbentų sultimis.


Akimirka iš veganiško turgelio Vilniuje

Svajonėse – kavinukė

Viltės svajonė – įkurti pirmąją Lietuvoje kavinukę, kurioje prekiautų įvairiais gėrimais bei patiekalais su kanapėmis. Tam net nusižiūrėjo vietą – itin tiktų šiuo metu apleista Baltojo tilto kavinė Vilniuje. „Taip pat tikiuosi, kad Lietuvoje bus legalizuotas kanapių vartojimas mediciniams bei rekreaciniams tikslams. Tai jau padarė daugybė pasaulio šalių. Tačiau kol Seime „davatkos“, viskas vyksta labai lėtai“, – guodėsi Viltė.

Kanapės Lietuvos teritorijoje auginamos jau daugiau nei 5500 metų – gerokai seniau nei kviečiai, bet buvo išnaikintos tik sovietmečiu. Pasaulyje jos auginamos jau daugiau nei 10000 metų: anksčiausi kanapių naudojimą maistui ir buityje įrodantys radiniai aptikti dabartinėje Kinijos teritorijoje.



„CannaMama“ produkcijos galima įsigyti ir kiekvieną šeštadienį prie prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ Vilniuje vykstančiame Veganų turgelyje.


Gabrielės Bražėnaitės ir asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page