Želės stebuklai: Elžbietos patarimai, kaip juos sukurti
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Želės stebuklai: Elžbietos patarimai, kaip juos sukurti


Pasak žurnalo VERDU IR KEPU vyr. redaktorės Elžbietos Monkevič, želė tortą pagaminti ne taip sudėtinga, kaip gali atrodyti. Tik reikia kruopštumo ir kantrybės, o taip pat disciplinos, nes jei nepaisysime taisyklių – gali nepavykti.


Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Kas svarbiausia

  1. Želatina užpilama šaltu virintu vandeniu ir išbrinkinama, paskui ištirpinama ir supilama į paruoštą tirpalą. Tirpalą reikėtų paragauti. Drebučių tirpalo skonis turi būti intensyvesnis, nes stingstant skonis sušvelnėja. Jei reikia, galima pridėti cukraus, citrinų sulčių.

  2. Daugiau skysčio pilama tik pridėjus želatinos, tad skonį teks reguliuoti cukrumi, citrinų sultimis arba rūgštimi.

  3. Želė tortams gaminti, bent jau pirmajam, viršutiniam, sluoksniui, agaras nenaudojamas, tam tinka tik želatina. Agaras stingsta greičiau, bet su juo pagaminti drebučiai nėra skaidrūs, jų konsistencija gruoblėta.

  4. Gaminant tortą formoje, reikia turėti omenyje, kad želė yra kaip veidrodis – desertą reikės apversti ir apačia gaminant taps viršumi patiekiant.


Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Atsiminkite!

  • Nestingdykite želė šaldiklyje, nebent norite pagaminti byrančią ant stalo želė.

  • Skirtingų gamintojų želatina būna skirtingo stiprumo, todėl būtina laikytis gamintojo instrukcijų, nurodančių, kiek želatinos reikia 1 litrui skysčio sustingdyti. Kad tortas greičiau stingtų ir būtų tvirtesnis, kiekvienam litrui tirpalo reikėtų pridėti dar apie 20 proc. želatinos, gamintojo skirtos vienam litrui skysčio.

  • Karštuoju metų laiku patartina pridėti želatinos 35–40 proc. daugiau nei rekomenduojama.

  • Gaminant didesnį tortą taip pat reikia pridėti daugiau želatinos, kad tortas išlaikytų savo svorį.

  • Užvirinta tirpdant želatina išsaugo savo stingdomąsias savybes, bet labai suprastėja jos skonis, tad želatinos užvirinti negalima.


Elžbieta Monkevič. Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


4 žingsneliai, kaip išimti iš formos želę:


Pirmiausia, želė turi būti gerai sustingusi, t. y. šaldytuve praleidusi ne trumpiau nei 5–8 val. Jeigu tam, kad želė geriau sustingtų, dėsite daugiau želatinos, ji gali būti labai kieta ir neskani.

  1. Į didelį dubenį įpilkite karšto vandens – tokio, kad ranką laikyti būtų galima, bet būtų tikrai karšta.

  2. Želę atskirkite nuo formos peiliu (tik per 2–3 mm, giliai peilio nebeskite).

  3. Dėkite formą į karštą vandenį, šiek tiek palaikykite – 30–40 sek., uždenkite serviravimo lėkšte ir apverskite, atsargiai nuimkite.

  4. Jei reikia, formą dar trumpai palaikykite karštame vandenyje.


Spalvotos sidro želės receptą rasite ČIA

Dar daugiau želė desertų receptų rasite naujame žurnalo VERDU IR KEPU numeryje.


Sėkmės ir skanaus!


ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg