top of page

Jokių rėmų: restoranas, kuriame galima valgyti rankomis

Įžengę į šį restoraną nepamatysite akinančio baltumo staltiesių. Vietoj jų dėmesį pirmiausia patrauks languose geltonuojantys citrinmedžiai. Bent jau mums taip nutiko – šią detalę pastebėjome dar nespėjus praverti uostamiesčio Danės krantinėje įsikūrusio restorano „Studio 52“ durų. Būtent citrininis akcentas atspindi pernai atsidariusio restorano dvasią: nors aplinka kuria solidumo įspūdį, citrinos primena – čia neturėtumėte jaustis įsprausti į griežtus rėmus.

Laisvės motyvas užfiksuotas ir pavadinime. Skaičius 52, kaip mums paaiškina, simbolizuoja restorano mėsos temperatūros patiekimo standartą: 52 laipsniai – medium rare (liet. vidutiniškai iškeptas), o „studio“ įprasmina kūrybos laisvę.

Valerijos Stonytės nuotr.


Neįpareigojančią atmosferą akcentuoja ir restorano bendraturis bei someljė Arūnas Stramkauskas. Jis patikina, kad restorane drąsiai galima valgyti rankomis. „Ne tik, kad neišvarysiu, bet ir pats patarsiu, kad svečiai taip darytų“, – juokiasi pašnekovas. Tokiai idėjai Arūnas turi paprastą paaiškinimą – jo tikslas, kad restorane praleistas laikas svečiams būtų kaip šventė: „Nemažai žmonių ateina įsitempę. Pavyzdžiui, atnešame grilio krabą ir žiūri: „O kaip čia valgyti?“ Mano patarimas – atsiraitokite rankoves ir laužkite, valgykite, taip bus skaniausia.“

Be someljė Arūno, atsakingo už svečių aptarnavimą, restorane sutiksite ir virtuvėje šeimininkaujantį šefą Tomą Petriką. Vienas vilnietis, kitas – iš Šiaulių. Abu daug metų praleido užsienyje: Tomas 11 metų dirbo įvairiuose Didžiosios Britanijos ir Skandinavijos restoranuose, Arūnas svetur patirtį kaupė 8-erius metus, daugiausia Norvegijoje. Būtent šioje šalyje lietuvių keliai susitiko – jiedu susipažino dirbdami netoli Oslo įsikūrusiame restorane „The Well“. Dabar abu džiaugiasi sugrįžę į Lietuvą.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kol kalbamės su restorano šefu Tomu bei someljė Arūnu, vos už kelių žingsnių esančioje atviroje virtuvėje zuja šefo komanda. Atvira virtuvė – dar vienas restorano akcentas, suteikiantis jaukumo bei leidžiantis pažvelgti į patiekalų gaminimo proceso užkulisius. Gardūs kvapai, sklindantys staliukų link, vis labiau žadina apetitą.

Vis dėlto, kaip sako restorano someljė Arūnas, tam, kad svečiai pajustų namų jaukumą, svarbi ne tik aplinka, bet ir bendravimas: „Aš manau, kad restoranas – ne ta vieta, kur gali ateiti ir tiesiog atidirbti, tu turi tuo gyventi. Kiekvienas svečias, užėjęs pro duris, ateina į mano namus.“

Valerijos Stonytės nuotr.


Meniu. Restoranas „Studio 52“ pristato modernią europietišką virtuvę. Kaip sako šefas, ypatingas dėmesys skiriamas ne tik skoniui, bet ir patiekalų estetinei pusei. „Žmonės valgo akimis“, – paaiškina. Ir atskleidžia, kad patiekalus puošia paties gamtoje surinktomis gėrybėmis, o ieškoti tokių natūralių pagražinimų ypač mėgsta nuvykęs į Neringos apylinkes.

Jautienos tartaras su baravykais ir prancūzišku paplotėliu „tuile“ (14 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Mūsų viešnagės metu kaip tik buvo ruošiamas naujas meniu, žadantis ryškesnes vasaros spalvas ir skonius. Rudenį ir vėl laukia pokyčiai, tačiau iki tol užsukę į „Studio 52“ galite rasti šiuos patiekalus: kulinarinio nuotykio pradžiai – užkandžiai, tarp kurių rasite krabo užkandį (14 Eur), jautienos tartarą (14 Eur), šaltą žirnių sriubą (7 Eur) ir raudonojo ešerio „ceviche“ (10 Eur).

Krabas su eršketo ikrais (15 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Pagrindinių patiekalų gretose trys pasiūlymai: keptas varškės sūris (14 Eur), karališkas krabas su raudonaisiais lęšiais (21 Eur) ir keptas ešerys su moliuskais (16 Eur). Krabus ir įvairių rūšių kokybišką žuvį restoranas gauna iš Norvegijos, tad jį verta aplankyti tiems, kurie neabejingi žuvies patiekalams. Pasirinkimo ir naujų skonių netrūks!

Ėriukas su kukurūzais, brokoliais ir raudonųjų uogų padažu (20 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Grilio patiekalai pradžiugins mėsos mylėtojus. Čia rasite jautienos filė (25 Eur), jautienos antrekotą (22 Eur) ir antienos filė (18 Eur). Jei norite paragauti ant grilio keptos žuvies, restoranas turi pasiūlymą ir jums – norvegiškos menkės filė (18 Eur).

Pabaigai – saldumo akimirka. Rabarbarų-arbūzų šerbetas (5 Eur) arba White russian putėsiai (7 Eur).

Adresas: Žvejų g. 4-29, Klaipėda

Darbo laikas: Antr.–Treč. 16:00–22:00, Ketv.–Sekm. 16:00–23:00. Pirmadieniais nedirba.

„Facebook“ paskyra ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page