Kristinos pastabos ir patarimai prieš imantis darbo:
- vandenį receptuose galima keisti sultimis. O jei tos sultys dar ir spalvotos, tai ne tik skonis, bet ir spalva džiugins. Burokai yra mėgstamiausi, tiek spalva, tiek skoniu.
- spalva labai priklauso nuo paties buroko,
- geriausia rinktis šviežiai išspaustas sultis,
- raudonumui paryškinti galima naudoti skystą salyklą,
- ryškumui apsaugoti – džiovintų burokų miltelius (geriausiai tinka liofilizuoti), pakanka 15g/0,5kg,
- kepti žemesnėje temperatūroje nei įprasta,
- burokų sultis ir džiovintus burokus galima naudoti visoms duonoms (labai gražios burgerių bandelės iškepa)
Burokų duonai iškepti reikia:
3 šaukštai raugo (su kaupu)
1,5 stiklinės kvietinių miltų
1,5 stiklinės ruginių miltų
1,5 stiklinės burokų sulčių
1.a.š. druskos
1v.š. medaus
(stiklinė - 200 ml)
1. Sultys+raugas - mix
Stebėkite pagal tešlos konsistenciją, gali reikėti papildomai vandens.
2. Miltai - mix ir poilsis (1H autolizė)
3. 3H fermentacija šiltai (23°C) ir
kas 30min S&F (Stretch&Fold - tempiu ir lenkiu)
4. Kepalo formavimas (Preshape+Shape)
5. 7H fermentacija šaltai (~5°C)
*gali rūgti ir ilgiau.
Kepimas: 180°C (=) 25 min su garais + ~20 min be.
*Iškepus nepamirškite vėsinti ant grotelių.
Sėkmės ir skanaus!