Pavasario delikatesas – bobausiai

Lietuvos gurmanai bobausius vadina tautiniais triufeliais. Šiuos grybus pasimėgaudami valgo ne tik lietuviai, bet ir skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai. Vokiečiai ir lenkai bobausių nerenka – laiko juos nuodingais.

Mikologai (mikologija – mokslas apie grybus), taip pat Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ekspertai primena, kad šie grybai turi giromitrino, galinčio sukelti virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

„Bijai vilko, neik į mišką, apsinuodyti galima ir tradiciniais grybais. Svarbiausia iš miško parneštus bobausius gerai išvalyti. Aš juos kelioms valandoms pamerkiu į šaltą vandenį, kad atšoktų smėlis, šie grybai mėgsta smėlingas vietas, auga tarp viržių senuose kirtimuose“, – sako virtuvės šefas Martynas Žymantas.

Virtuvės šefas Martynas Žymantas bobausius mėgsta nuo vaikystės, tačiau sako, kad juos tinkamai paruošti užtrunka.

„Nuo vaikystės valgau bobausius, man šis grybas – tikras delikatesas“, – sako virtuvės šefas Martynas Žymantas. Kai tik pradeda dygti bobausiai, savaitgalius jis leidžia miške. Netrukus savo pririnktais bobausiais Martynas vaišins savo naujojo restorano-braserijos „Paralelė 39“ svečius.

Pasak virtuvės šefo, bobausiai – puikus pavasario delikatesas.

Gerai nuplovęs grybus, virėjas juos deda į puodą su šaltu vandeniu. Paverda 15 minučių, tada grybus nukošia, vandenį išpila ir vėl sumeta į šaltą vandenį. Procesą kartoja tris kartus. Pasak Martyno, tai – patikimas būdas atsikratyti bobausiuose esančios nuodingos medžiagos – giromitrino.

Vaikystėje mama Martynui kepdavo kiaušinienę su bobausiais arba bobausius pakepindavo su svogūnais ir šonine. Šiandien Martynas atradęs daug daugiau šių kvapnių pavasarinių grybų panaudojimo būdų: „Bobausiai gali būti puikus garnyras prie avienos, jautienos patiekalų. Netrukus prasidės šparagų sezonas – bobausiai ir baltieji šparagai yra tobulas derinys.“

Grybauti mėgstančiam virtuvės šefui pavasariniai bobausiai kvepia žeme, samanomis ir drėgna žole: „Žiauriai skanu, delikatesas, pirmasis grybas, pirmoji žaluma, gegutės kukavimas, barškantys centai kišenėse, bobausis – daugiau nei grybas, tai – emocija“, – sako virtuvės šefas ir siūlo lengvą receptą, kaip bobausiais paskaninti makaronus, jo ieškokite čia: „Tagliatelle“ su bobausiais ir daržovėmis.

#martynasžymantas #grybas #klausimai #patarimai #receptas #virtuvėsšefas #laisvalaikis #virėjas #kaiptaptivirtuvėsšefu #kaip #bobausiai #įdomu