(Ne)karališki Elžbietos II mitybos įpročiai: daugiau sausainiukų ir mažiau krakmolo

Karališką puotą įsivaizduotume nuo maisto gėrybių lūžtančio stalo, bet pasirodo, kad iš tikrųjų keptas šernas ant karalienės Elžbietos II stalo guli tik labai retomis progomis. Buvęs karalienės virtuvės šefas yra prasitaręs, jog Elžbieta II visai nėra foodie: „Ji valgo tam, kad gyventų, ir taip stipriai nemyli maisto, kaip princas Filipas, kuris apie maistą galėtų kalbėti ištisą dieną.“

Each year, businesses around the UK receive Queen’s Awards for outstanding achievement in innovation, international trade, sustainable development or promoting opportunity through social mobility. This year’s winners gathered at Buckingham Palace for a reception hosted by The Queen and The Duke of Edinburgh to mark their achievements. These talented entrepreneurs are now able to fly The Queen’s Award flag at their offices, and use the Queen’s Award emblem. Past winners have reported benefiting from worldwide recognition, increased commercial value, greater press coverage and a boost to staff morale.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Jul 11, 2017 at 2:29pm PDT


 

In the kitchens of Buckingham Palace, the final preparations for the #ColombiaStateVisit Banquet are made.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Nov 1, 2016 at 1:18pm PDT

Nors ir neišranki, Elžbieta yra griežta virtuvei. Jos pagrindinė taisyklė – jokio krakmolo, o tai reiškia – jokių makaronų, bulvių ir ryžių. Karališkasis meniu yra sudaromas taip: du kartus per savaitę karalienei yra pateikiamas vyriausiojo šefo sudarytas meniu su galimais patiekalų variantais, kuriuos Elžbieta pasirenka arba išbraukia.

From candles to canapés: take a look behind the scenes at preparations for tomorrow’s #ColombiaStateVisit Banquet at Buckingham Palace → follow the link in our bio

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Oct 31, 2016 at 8:58am PDT


 

The scene is set in the Ballroom of Buckingham Palace for tonight’s #ColombiaStateVisit Banquet

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Nov 1, 2016 at 12:57pm PDT

Savo rytus karalienė pradeda su porcelianiniu puodeliu „Earl Grey“ arbatos ir keliais sausainiukais. Tai išauga į pusryčius su vaisiais ir koše. Kartais tai gali būti skrebutis su marmeladu, ypatingomis progomis – plakta kiaušinienė su rūkyta lašiša ir trumais. Pabrėžiama, kad karalienė renkasi tik rudus kiaušinius, nes tokie kiaušiniai jai atrodo skanesni.

The Queen smiles as The Prince of Wales cuts a cake at the @princestrust Centre in London ? The Queen visited the centre with The Prince to mark the 40th Anniversary of the Prince’s Trust.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Mar 8, 2016 at 6:50am PST


 

The Queen’s table, ready and set for her arrival at the Corinthia Palace Hotel for the Commonwealth Heads of Government dinner.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Nov 27, 2015 at 10:25am PST

Prieš pietus karalienė leidžia sau išlenkti aperityvo su džinu. Pietūs paprasti ir sotūs – žuvis su daržovėmis ar vištiena su salotomis. Anot šefo, mėgstamiausias karalienės patiekalas yra keptas jūros liežuvis su apkeptais špinatais ir cukinijomis.

Preparations have begun in the Royal Kitchens at #BuckinghamPalace ahead of tonight’s #ChinaStateVisit Banquet. The Royal Chef manages a team of chefs to cater the Banquet, with the special menu traditionally consisting of four unique courses.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Oct 20, 2015 at 8:24am PDT


 

This evening The Queen is launching the 2017 UK-India Year of Culture at a reception at Buckingham Palace. The mark the occasion we went behind-the-scenes to see preparations in the kitchens where Royal chefs have been working alongside chefs from Veeraswamy, the UK’s oldest Indian restaurant, to create the menu for the #UKIndia2017 reception. #behindthescenes

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Feb 27, 2017 at 10:52am PST

Kaip ir pridera tikrai anglei, karalienė niekuomet nepraleidžia popiečio arbatėlės su vieno kąsnio sumuštiniais ir mėgstamais pyragais su medumi, imbieru, vaisiais ir šokoladiniais sausainiais. Yra žinoma, kad karalienė ypač dievina šokoladą ir tortą su šokoladiniais sausainiais, kuris buvo patiektas ir anūko Viljamo vestuvėse.

Chefs in the Royal kitchens at Buckingham Palace have prepared a spectacular banquet to welcome The King and Queen of Spain and other guests. In Victorian times, a display of wealth was put on for guests, with exotic fruit used as centrepieces on banquet tables. The tradition continues today with pineapples central to every State Banquet table display ?

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Jul 12, 2017 at 11:21am PDT


 

Around 20,000 slices of cake, 20,000 sandwiches and over 27,000 cups of tea are served at a Garden Party at #BuckinghamPalace.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on May 16, 2017 at 10:21am PDT

Vakarienei – jautienos, elnienos, fazano ar lašišos filė. Iš mėsos yra ruošiami kepsniai su grybų, grietinėlės ir viskio padažu. Dieną Elžbieta II pabaigia šampano taure.

“I am sure of a shared, bright future for both of our countries as longstanding allies working together towards global peace & prosperity” – The Queen, speaking to President Santos at tonight’s #ColombiaStateVisit Banquet. Read the full speech via the link in our bio ? PA

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Nov 1, 2016 at 3:03pm PDT

#kąvalgo #žvaigždė #mityba #karalinė #ElžbietaII