Įkvepia savarankiškėti
Kakė Makė, Netvarkos Nykštukas – vaikams gerai pažįstami personažai, kuriuos virtuvės šefas,
kulinarinių laidų ir gastronomijos pasaulio pripažintų kulinarinių knygų autorius Alfas
Ivanauskas pakvietė į savo virtuvę… „pažaisti virtuvę“.
„Gaminti pradėjau būdamas maždaug tokio amžiaus, kokio dabar yra Kakės Makės personažas.
Pirmas mano patiekalas – keptas pjaustytas agurkas. Nelabai vykęs, laimė, drąsos ir smalsumo
žaisti su maistu dėl to nepraradau. Bet kaip būčiau norėjęs jau tuomet po ranka turėti tokią knygą – žaidimų draugą, patarėją, padrąsintoją, palaikytoją! Džiaugiuosi, kad dabar vaikai tokią turės.“
Įdomu dar ir tai, kad knygą galima ne tik skaityti, bet ir žiūrėti: į knygą sudėta net 16 Alfo kulinarinių laidų, kurios pagyvins ir paįvairins virtuvėje kartu praleistą laiką.
Knyga – ne suaugusiesiems
„Ši knyga – „sufleris“ ne suaugusiems, ką skanaus ir sveiko gaminti vaikams, o vaikams apie tai,
kaip su(si)kurti skonio šventę sau, draugui, mamai, tėčiui ir t.t. Tai smagurių knyga, pilna
patiekalų, kurių kasdien valgyti – tik per šventes arba tą dieną, kurią norėtųsi
paversti maža švente namuose, – paaiškina Alfas. – Kita vertus, norėjau įrodyti, kad šventė yra
ne tik skaniai valgyti, bet ir įdomiai gaminti. Noriu, kad virtuvė nuo mažumės asocijuotųsi ne su
nuobodžiu darbu, o su įdomia, smagia veikla.“
Tiesa, knygoje yra sveikų skanėstų – tai ir daržovių lazdelės, glotnučiai, žaismingai patiekti
vaisiai.
Tai įvairiapusiška ir labai spalvinga knyga, kurioje nuotraukos tokios „skanios“, kad norisi
gaminti ir ragauti iškart, vos pažiūrėjus.
Maistas yra apie viską
„Maistas yra būdas padaryti meilę matomą“. Tai – dažnai cituojami žodžiai.
Pasak Alfo, maistas yra ne tik apie meilę tam, kuriam gamini. Pirmiausia, maistas yra dar vienas
būdas lavinti(s): lavinti savo skonio receptorius, estetikos jausmą, toleranciją skirtingų šeimų ir
kultūrų valgymo kultūrai ir tradicijoms, bendradarbiavimo įgūdžius (kartu gaminant). Be to,
kiekvienas patiekalas yra tarsi kelionė, nes kiekviena šalis turi savo skonį ar net visą skonių
puokštę. Nereikia skristi, plaukti, važiuoti – pakanka pagaminti italų, amerikiečių, prancūzų,
meksikiečių ir t. t. virtuvės patiekalą ir jo skoniai „nuskraidins“ į tą kraštą.
Gaminti – tai magija
Knygoje yra kelionių, švenčių, eksperimentų skyriai, gausiai „pagardinti“ teminiais receptais.
„Aš pats vis dar labai mėgstu eksperimentuoti, derinti lyg ir nesuderinamus skonius ir produktus, tarsi žaisti su maistu. Vaikams eksperimentai irgi patinka, bet žinau, kaip dažnai jiems yra sakoma, jog su maistu žaisti negalima. Bet iš tikrųjų juk galima, ypač, jeigu viskas gerai baigiasi.
Eksperimentų skyriuje – receptai su net labai gera pabaiga: valgomas „popierius“, spalvą
keičianti košė, želė arbūze, valgomas sniegas, spalvoti lietiniai – įdomu, žaisminga ir garantuotai skanu. Manau, kad mamas, tėčius ir senelius tai turėtų nuraminti“, – šypsosi knygos autorius, primindamas, kad net psichologai pataria leisti vaikams pažaisti su maistu, patyrinėti jį – tada net „nevalgiukai“ į maistą žiūri palankiau!
Knygą už „super“ kainą galite jau dabar įsigyti tik čia.
Įdomių atradimų ir drąsos virtuvėje!