Naminis obuolių actas

Obuolių actas yra visiškai natūralus produktas,  kuris plačiai žinomas dėl sveikatą stiprinančių savybių: jis gerina imuninę sistemą, virškinimą, lieknina ir turi antioksidacinių savybių. Obuolių actas plačiai naudojamas ir maisto gamyboje.

Reikia:

0,5-1 kg obuolių

1l vandens

100 g cukraus

Obuolių acto gamyba:

1. Pasirinkite gražesnius be sumušimų obuolius. Švariai juos nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir palikite kambario temperatūroje, kol paruduos (galite palikti su odele ir sėklomis).

2. Parudavusius obuolius perdėkite į stiklinę talpyklą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje talpykloje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar 1–2 savaites.

3. Po šio rūgimo proceso sultyse nusistovės drumzlės, jas reikėtų pašalinti. Pašalinę drumzles, supilstykite sultis į butelius ir brandinkite dar 3–4 mėnesius.

Taip pat galima pasigaminti ir silpnesnį, bet aromatingesnį actą iš uogų. Uogos ruošiamos taip, kaip ir obuoliai, tačiau jų nereikia išspausti.