Išrinktas geriausias Lietuvos jaunasis virėjas

Atnaujinta: 2020 m. kovo 20 d.

Savaitgalį Vilniuje išrinktas „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2016“. Šis titulas atiteko sostinėje įsikūrusiame restorane „Time“ dirbančiam Ignui Višinskui. Jam vos dviem vertinimo taškais nusileido ir antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate užėmė Palangoje įsikūrusio restorano „Onorė“ virtuvei vadovaujantis Bernardas Anužis. Trečioji vieta ir specialus prizas už inovatyviausią desertą įteiktas „Sweet Root“ restorane Vilniuje dirbančiam virėjui Ignui Damanskui.

„Šiame konkurse labai ryškiai jautėsi atotrūkis tarp kandidatų, atstovaujančių restoranams ir mokslo įstaigoms. Pastarųjų mokinių darbuose matėsi ne jų pačių, o mokytojų klaidos. Tai skatina labai rimtai susimąstyti. Kai mokiniai atneša darbą, kuris yra patvirtintas jų vadovų, mokytojų, supranti, jog pastarieji turi ko pasimokyti iš jau dirbančių jaunų specialistų. Mokytojai turi pasitempti“, – sako vienas komisijos narių, nepriklausomos Lietuvos restoranų pradininkas Arūnas Oželis.

Pirmą kartą kulinariniame konkurse dalyvavęs ir jį laimėjęs Ignas Višinskas iš karto po rezultatų paskelbimo sakė, jog varžyboms rimtai ruoštis pradėjo vasario pradžioje. Jų metu Ignas žemoje temperatūroje gamino jautienos nugarinę su ropių gratinu, rūkytų ropių tyre bei raudonojo vyno padažu. Tuo tarpu desertui Ignas ruošė šokoladinį pyragą su apelsinų granita ir apelsinų puta.

Susumavus komisijos narių vertinimo balus, paaiškėjo, kad pirmosios ir antrosios vietos laimėtojus skyrė vos du taškai – jų daugiau buvo skirta Igno patiekalams vertinant jų skonį. Antrąją vietą iškovojęs Bernardas Anužis konkurso komisijos teismui patiekė lėtai virtą jautieną, karamelizuotą svieste, glazūruotą raudonojo vyno padaže su riešutais, bei šokoladinį pyragaitį be miltų su avižų ir lęšių granola, anglišku kremu su pasifloromis, baltojo šokolado apelsinų tyre, jogurtu ir pušų pumpurų sirupu.

Trečiąją vietą laimėjęs Ignas Damanskas gamino jautienos nugarinę su žolelėse skirtingais būdais paruoštomis ropėmis, marinuotu svogūnu ir „hollandaise“ padažu. Už desertą – šokoladinį pyragaitį su mėtų ledais ir mangų kremu – Ignui buvo skirtas prizas už inovatyviausią desertą.

#onorė #palanga #čempionatas #ArūnasOželis #apdovanojimai #jauniejivirėjai #time #vilnius #restoranai #sweetroot