Trumpai papasakokite, kas yra kombučia?
Kombučia Lietuvoje nėra naujas dalykas. Tiesiog ji nebuvo taip vadinama, o visi šį gėrimą žinojo kaip arbatinį grybą. Devyniasdešimtaisiais tikriausiai jį augino kas trečia šeima. Laikydavo stiklainyje ir gerdavo, kad pagerintų virškinimą. Pavadinimu kombučia šis gėrimas atgimė gal 2014 -aisiais, Amerikoje kaip ir kitose pasaulio šalyse pradėjo populiarėti maždaug 2012 metais.
Kokių gerųjų savybių turi šis gėrimas? Kodėl žmonės turėtų jį vartoti?
Visų pirma, cukrus, esantis kombučioje, yra suskaidytas į gliukozę ir fruktozę, todėl yra visiškai saugus organizmui. Kiek domėjausi, šiame gėrime randama apie 160 skirtingų kultūrų, bakterijų, gerųjų mielių. Todėl pagrindinė nauda ta, kad šis gėrimas gerina virškinimą Didžioji dalis bakterijų yra tokios pačios kaip mūsų organizme, jos padeda skaidyti maistą. Kitos geros gėrimo savybės tos, kad jis tonizuoja, suteikia energijos geriau nei kava ar energiniai gėrimai. Kombučia padeda gerai jaustis.
Kaip reikėtų gerti kombučią? Kiek kartų per dieną, kokios temperatūros?
Priklauso nuo to, kokiu tikslu ją geriate. Jeigu žmogus geria norėdamas pagerinti virškinimą, geriausia būtų rinktis pirmos fermentacijos kombučią, nes joje bus daugiausiai naudingų medžiagų. Visgi nereikia jos padauginti, užtenka išgerti vieną stiklinę valgio metu, kad bakterijos patektų į organizmą ir atliktų savo darbą. Anksčiau šis gėrimas buvo stiklaininis, o dabar pilstomas į limonado buteliukus, pastebima tendencija, kad kombučia keičia alkoholinius gėrimus, tapo alternatyva šampanui ar vynui. Šio gėrimo galima išgerti ir daugiau, nes antrą kartą fermentuojant nesusidaro tiek daug rūgščių. Galite išgerti net ir litrą per dieną.
Skanaus ir būkime sveiki!