Visą šią savaitę ramybės nedavėme skelbdami viliojančius avižų, grikių, manų ir perlinių košių receptus. Valstybės nepriklausomybės atkūrimo dienai išaušus pristatome paskutinę ir labai egzotišką VMG kulinarijos studijos vadovo Pauliaus Janušo paruoštą košę. Taigi tadam, uždanga pakyla ir tai yra žaliaspalvių spindulinių pupuolių košė! Su lašiša ir putpelių kiaušiniais ji tampa neabejotina baltymų bomba.
Artimas pupelėms baltymų šaltinis dažnai vadinamas mung dalu (angl. mung-bean) ir yra plačiai naudojamas kinų, korėjiečių ir Vietnamo virtuvėse. Pavyzdžiui, iš šių pupuolių gaminami plonieji kiniški makaronai fěnsī, taip pat korėjietiška želė nokdumuk. Nevalytas ir neskaldytas pupuoles naudokite sriuboms ir troškiniams, daiginkite ir, žinoma, virkite košę.
Pupuolių košė su lašiša ir putpelių kiaušiniais (2 asm.)
200 g spindulinių pupuolių
100 g sūdytos lašišos
6 putpelių kiaušinių
kelių lapelių šviežio baziliko
4 ridikėlių
saujelės juodųjų alyvuogių
žiupsnelio druskos
40 g sviesto
Pupuoles užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie 40 min. Kai išbrinks,
išvirkite vandenyje. Baigdami virti, įdėkite druskos. Pupuolėms išvirus, nukoškite
vandenį ir patroškinkite svieste.
Putpelių kiaušinius išvirkite. Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, alyvuoges – per
pusę, o lašišą – juostelėmis. Sudėkite viską ant troškintų pupuolių ir papuoškite
baziliko lapeliais.