Liūdnoji žinia ta, jog momentinių stebuklų nebūna ir teks kantriai laukti, kol sugis pažeista gleivinė, sumažės audinių tinimas ir pojūčiai palengva atsigaus. Deja, apie 15 proc. pacientų neatgauna uoslės ir skonio po 60 dienų, o beveik 5 proc. – net 6 mėnesius...
Vienas iš siūlomų „reabilitacijos" metodų – kvapo ir skonio „treniruotės“, t. y. stiprių aromatų uostymas bei ragavimas susikoncentruojant į pojūčius/aromatų prisiminimus. Manoma, jog smegenų neuroplastiškumo dėka tokios treniruotės gali padėti greičiau atgaivinti prarastus pojūčius. Siūloma naudoti cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, citrusinius vaisius, mėtas, eukaliptą, česnakus, kavą...
Taigi, kalbant apie maistą, pats metas prisiminti indiškus karius, česnakines užtepėles, prieskoninę jogų arbatą ar karštą vyną su gvazdikėliais, apelsinų žievelėmis bei cinamono lazdelėmis!
Laikykimės!